Joi, 09 Iulie 2020
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro

Duminică 5 iulie 2020, a patra după Rusalii, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul comunității greco-catolice din Hoteni unde a celebrat Sfânta Liturghie și a pus piatra de temelie pentru noua biserică parohială din localitate.

Alături de Preasfinția Sa au concelebrat, la Sfânta Liturghie, Părintele Vasile Iusco, Protopop de Sighet, Părintele Petru Moiș, paroh în Hoteni și administrator parohial în parohia Desești și Părintele Diacon Paul Osoian.

În cuvântul de învățătură, pornind de la Evanghelia zilei, a Vindecării slugii sutașului, Preasfinția Sa a creionat figura omului de omenie care, asemeni sutașului roman din Evanghelia zilei, se apropie de nevoile aproapelui, a celuilalt, indiferent cărui neam sau credință aparține.

Omenia este profund creștină și atâta timp cât ea se păstrează ea este un tezaur pentru că mărturisește de credința din suflet, iar credința se mărturisește cu fapte care devin vizibile. Omenia este o formă de a mărturisi credința respectând pe fiecare în diversitatea și în alegerea lui.

După Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea și punerea pietrei de temelie pentru noua biserică parohială pentru comunitatea greco-catolică din Hoteni.

Biroul eparhial de presă

 hoteni1 resize

hoteni2 resize

hoteni3 resize

Parohia Greco-Catolică 

CAPELA MARTIRILOR ȘI MĂRTURISITORILOR

 

Hramul: 

DUMINICA TUTUROR SFINȚILOR

 

PROTOPOPIATUL 

SIGHET

Preot:

IUSCO VASILE

 

Liturghie Duminicală: 9.00  


Orar Liturgic
  

Zile Lucrătoare, Miercuri și Vineri - Sfânta Liturghie: ora 07:00

Duminici și Sărbători - Sfânta Liturghie: ora 9:00 

Alte Oficii

În fiecare miercuri, de la ora 17:00 – Rozariul

În fiecare prima vineri din lună, ora 17:00 – Binecuvântarea Euharistică și Adorație

În ajunul Sărbătorilor Împărătești și ale Maicii Domnului - ora 17:00 - Vecernia cu Litia

În Postul Mare: Miercuri, ora 17:00 - Calea Crucii

În Postul Adormirii Maicii Domnului: Miercuri ora 17:00 - Paraclisul Maicii Domnului

 

Programul de Sărbătorile Nașterii Domnului 

În Ajunul Nașterii – ora 20:00: Vecernia Mare cu Litia

Zilele de Căciun – ora 09:00 – Sfânta Liturghie

Programul de Sărbătorile Învierii Domnului 

Prima zi de Paști: Utrenia Învierii - ora 6:00

                             Sfânta Liturghie - ora 9:00

                             Vecernia - ora 18:00

A doua și a treia zi de Paști: Sfânta Liturghie - ora 9:00

 

Scurt istoric și informații despre parohie

Capela Martirilor și Marturisitorilor din Sighet a fost deschisă în clădirea recuperată de către Episcopia Greco-Catolică Maramureș, clădire care a aparținut, înainte de anul 1948, Vicariatului Greco-Catolic Sighet. Ea se află situată în centrul municipiului Sighet, Piața Libertății nr. 25. Capela a fost sfințită la data de 13 septembrie 2015, la Vecernia din ajunul Înălțării Sfintei Cruci, de către PSS, Vasile Bizău, cu hramul ,,Duminica Tuturor Sfinților”. În data de 14 septembrie 2015 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie.

Număr credincioși: 30

 

Adresă biserică: Piața Libertății nr. 25, Sighetu Marmației, Maramureș

Contact: E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Eparhia de Maramureș are mai multe parohii cu hramul Sfinților apostoli Petru și Pavel. În acest an, Preasfințitul Vasile, de sărbătoarea celor doi mari ucenici ai lui Hristos, a fost prezent la Satu Mare și la Prilog. 

Hram la Satu Mare

Duminică, 28 iunie, Preasfințitul Vasile a participat la Hramul parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare. Împreună cu Eparhul de Maramureș, au celebrat Sfânta Liturghie: părintele protopop Dumitru Roman, părintele paroh Florin Fodoruț și alți preoți invitați la sărbătoare.

Pornind de la evanghelia duminicii (Mt. 6,22-23), în care Mântuitorul afirmă faptul că cei care vor căuta „mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu”, nu vor duce lipsă de nimic, asemenea crinilor câmpului și păsărilor cerului, Ierarhul a afirmat: „Astăzi, de sărbătoarea parohiei, avem încredere în providența divină, o providență care ne însoțește dincolo de toate eforturile și de toate necazurile peste care trebuie să trecem, de toate evenimentele pe care trebuie să le întâmpinăm. Providența divină este cea care ne dă o pace sufletească mai mare, ca să putem să purtăm tot ceea ce trăim...”.

Această cerere a lui Dumnezeu poate părea paradoxală, afirmă Ierarhul. Și preia unele întrebări pe care fiecare dintre noi ni le-am putea pune atunci când ascultăm textul evangheliei după Matei: „Cum să nu ne îngrijim? Cum să luăm doar exemplu de la natură, de la păsările cerului, crinii câmpului, florile câmpului, care într-adevăr cresc atât de frumos și sunt ordonate de legea pusă de Dumnezeu în natură, în creație? De noi, fiind ființe superioare, oare nu are Dumnezeu mai multă grijă? În această grijă față de noi ne ancorăm în credință. Acesta este punctul central al evangheliei de astăzi: omul care se ancorează în Dumnezeu, prin credință, acela rămâne statornic și cu pace în inima lui. Cel care se ancorează în providența, în iubirea lui Dumnezeu, acela rămâne în pace, asemenea unui copil care se știe în brațele mamei sau ale tatălui său…”.

Numeroși credincioși s-au adunat la sărbătoarea parohiei închinate sfinților apostoli, pentru a se ruga împreună și a aduce laudă lui Dumnezeu. La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Florin Fodoruț a mulțumit tuturor pentru prezență.

Hram la Prilog

Luni, 29 iunie, Preasfințitul Vasile, împreună cu părintele protopop Iacob Feier, părintele Protoegumen al Ordinului Bazilian, Alexandru Jurja, pr. Augustin, starețul mănăstirii din Prilog și alți preoți invitați la hram, au celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Prilog”. Au participat numeroși credincioși, fii de suflet ai parohiei, dar și credincioși atașați de mănăstirea fraților bazilieni de aici, persoane cărora Unchiul Mihai le-a marcat într-un fel sau altul cursul vieții și care se întâlnesc anual aici pentru a se ruga la mormântul său.

Preasfințitul Vasile, în omilia sa, a explicat modul în care noi putem să răspundem întrebării pe care Isus o adresează apostolilor, în textul evanghelic citit: Cine spune lumea că sunt eu? (Mt, 16:13-19). Este o întrebare la care noi, creștinii, răspundem azi prin modul în care îl mărturisim pe Hristos, prezent în viața noastră: „Aceeași întrebare ne este adresată astăzi nouă”, a afirmat Ierarhul: „Cine spunem noi că este Isus? O întrebare la care dăm răspuns fiecare dintre noi și acest răspuns pe care îl dăm, ne leagă atât de mult de Hristos, Domnul nostru. Noi mărturisim că este Fiul lui Dumnezeu celui viu, cel prezent, cel care este cu noi astăzi și în prezentul vieții... Acest răspuns pe care noi îl dăm, ne leagă în credință de Mântuitorul Hristos. Această mărturie ne-a adus astăzi aici, această mărturie ne poartă în biserică la Sfânta Liturghie, în fiecare duminică și sărbătoare. Această mărturie fundamentează viața noastră creștină și ne străduim să dăm o bună mărturie despre cine suntem. Să nu uităm că această mărturie ne transformă în a fi fii ai lui Dumnezeu. Dacă suntem fii, avem bucuria de a-L mărturisi pe Tatăl din ceruri, avem bucuria să așteptăm în speranță răsplata Lui și avem în același timp onoarea și datoria să construim împărăția lui Dumnezeu, să lucrăm la împărăția lui Dumnezeu. Fiii se străduie întotdeauna să facă cinste părinților. Creștinii îl reprezintă și astăzi, prin viața lor, pe Hristos, al cărui nume îl poartă. De aceea, orice mărturie bună și frumoasă, demnă, sinceră, orice atitudine binevoitoare și orice gest de binefacere se înscrie în această mărturie bună, pe care omul o dă și astăzi Dumnezeului celui viu”.   

Preasfințitul a amintit faptul că în această săptămână se împlinesc 20 de ani de la trecerea la Domnul a Fratelui Mihai, cel care a știut să „aștepte în simplitate și cu răbdare, cu speranță, un viitor mai bun pentru Biserica lui persecutată, a așteptat în speranță răsplata de la Domnul. Persecuția timpurilor noastre a adus glorie cerească celor șapte episcopi morți în închisorile comuniste, glorie care strălucește peste Biserica noastră și peste fiii ei”.

Părintele Protoegumen Jurja Alexandru a mulțumit frumos tuturor pentru prezență, pentru rugăciunea rostită împreună. De asemenea, a mulțumit Preasfințitului, care, „prin prezența sa în mijlocul nostru, ne dă curaj, ne îndeamnă să mergem înainte, în credință, în speranță și în iubire”. 

Biroul eparhial de presă

 


 

 

A ieșit de sub tipar al doilea număr al revistei eparhiale trimestriale „Lumina credinței”.

În debutul revistei, cititorii găsesc editorialul cu titlul „Post festum…”, semnat de PS Vasile Bizău. Editorialul are ca temă vizita Papei Francisc la Blaj și beatificarea celor 7 episcopi martiri.

Revista cuprinde, la paginile 2-3, un articol al părintelui prot. can. Emil Gîrboan, cu titlul „Când vei sta înaintea Domnului, să-i spui lucruri bune despre noi”; urmează pr. Florin Fodoruț cu articolul „Biserici goale. Un semn?” și pr. Vasile Trifoi , cu articolul „Laici Misionari”.

Pe partea de istorie pr. Iusco Vasile tratează „Comunismul și atentatul din Parlamentul României”, iar pe parte de artă, pr. Lucian Lechințan (s.j.) vorbește, în acest număr, despre „Pictorul Piet Mondrian, între solitudine și umanism”.

Se mai găsesc articole precum „Provocările prezentului – o investiție morală

În pierdere”, de pr. Emil Ember sau „Prietenia și chemarea studiului” de pr. Laurențiu Costin.

În acest număr, pr. Florin Marusciac tratează tema: „Dumnezeu plămădește, omul este plămădit”, iar prof dr. Cornel Munteanu vine să trateze „Poezia de taină din reviste de exil”. Pr. dr. George Nicoară scrie „Despre spiritul de copil”, iar doamna Antoneta Turda semnează articolul cu titlul „Înțelepciunea între taină și veridic”.

Părintele Daniel Pop deschie Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Prilog, și în final, pr. Ioan Balea vorbește despre „Constituția apostolică Sollemni Conventione, actul de naștere al episcopiei Greco-Catolice de Maramureș”.

Revista „Lumina credinței” este publicația trimestrială a Episcopiei Greco-Catolice de Maraureș. Cei care doresc să intre în posesia ei, se pot adresa părintelui paroh al parohiei de care aparțin pentru a o achiziționa sau a-și face un abonament anual.     

Biroul eparhial de presă


 

 

Miercuri, 24 iunie 2020, de sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, comunitatea greco-catolică din Dragomirești a avut bucuria de a-l avea în mijlocul său pe Preasfințitul Vasile Bizău, cu ocazia hramului parohiei.

Preasfințitul este fiu al orașului și aceasta este prima vizită pastorală pe care o face într-una dintre parohiile eparhiei, după relaxarea restricțiilor impuse de situația actuală de pandemie.

„Bucuria este deplină în Domnul atunci când ne întâlnim la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și când putem să purtăm împreună cu noi rugăciunile pe care le avem în inimă”, a afirmat Ierarhul, după ce a salutat întreg poporul lui Dumnezeu care s-a adunat aici, la Dragomirești: preoți, persoane consacrate, pe domnul primar, credincioși ai parohiei și alți invitați din oraș și din împrejurimi. 

Împreună cu Eparhul de Maramureș, au celebrat: pr. protopop Codrea Vasile, pr. protopop Mihnea Gheorghe, pr. paroh. Hotico Vasile și alți preoți invitați din parohiile apropiate.

„Hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul ne invită la bucurie, o bucurie care vine din împlinirea cuvântului lui Dumnezeu, a promisiunii Lui, că va da un Mântuitor lumii și prin nașterea Sfântului Ioan se pregătește prezentarea publică a lui Isus Hristos”, a afirmat Preasfințitul Vasile în omilia sa. Și a continuat: „Ioan a fost un mărturisitor, a fost cel care l-a arătat pe Isus la râul Iordanului: Acesta este mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatul lumii. Acesta este cel care vă va mântui. Și din ziua aceea, doi dintre ucenicii lui, Andrei și Ioan se duc și-l urmează pe Mântuitorul Isus. Deci el nu mărturisește doar cu cuvântul și poate să-l recunoască, ci-L mărturisește cu viața, cu fapta. Îl mărturisește cu viața pentru că are o viață dreaptă, o viață curată, o viață cinstită, o viață coerentă cu misiunea lui. Așa cum se cuvine și nouă, creștinilor, să avem o viață coerentă cu statutul și cu misiunea noastră, pe care o avem fiecare dintre noi, în profesia pe care o avem, în statutul nostru sau în localitatea în care trăim, se cuvine să fim coerenți cu ceea ce suntem și spunem că suntem...”

„Învățăm de la Ioan Botezătorul cum să mărturisim și asceza lui, faptul că a trăit cu o oarecare grijă să nu făgăduiască, să nu greșească, a fost aspru cu el, dar bun cu alții, ne învață și pe noi astăzi să avem grijă să păstrăm comoara credinței în inimile noastre, să o păstrăm și să o îmbogățim. Ea este ca orice lucru de preț: dacă îl lăsăm pus deoparte, s-ar putea să nu-l mai găsim acolo unde l-am pus. La fel este și cu viața de credință: ea trebuie mereu hrănită și se hrănește prin rugăciune, prin fapte bune, se hrănește prin viața noastră de zi cu zi, prin faptul că mărturisim, cu acțiuni concrete, cine anume suntem, că suntem creștini”. Sunt cuvintele Preasfințitului Vasile rostite în cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii.

Cu ocazia hramului, a fost binecuvântat și locul pe care parohia greco-catolică l-a cedat primăriei pentru a amenaja aici un cimitir prevăzut cu capelă mortuară, care va deservi întreg orașul Dragomirești.

Părintele Hotico Vasile, gazda evenimentului, a mulțumit tuturor pentru prezență, în special Preasfințitului Vasile, care participă anual la hramul parohiei Dragomirești.

Biroul eparhial de presă

 

 

Au trecut 20 de ani de când mulțimea de oameni adunată în curtea Unchiului Mihai de la Prilog îl petreceau pe acesta pe ultimul drum. Se simțea în privirile oamenilor un aer de dezorientare. Cei care l-au întâlnit pe fratele bazilian Mihai Neamțu în decursul vieții lor, l-au păstrat ca îndrumător spiritual din acel moment și până la aflarea veștii că „nu mai este printre noi”. A fost o veste pe care puțini au reușit să o pronunțe, unii ziceau în acele zile: „Nu știu cum să exprim în cuvinte această veste...”. Se simțea pierderea unui punct de reper din viața unei comunități, a unei zone întregi.  

Peste toate acestea s-a lăsat, în ziua înmormântării, vocea sorei Ana (sora lui de sânge, călugăriță baziliană, care locuia cu Unchiul Mihai, pentru a-l îngriji), recunoscută pentru tonul ei răspicat de a vorbi, care afirma: „Dacă Dumnezeu va îngădui, aici, la mormântul său, se vor întâmpla minuni!”. Mormântul unchiului Mihai se află la Prilog, în curtea casei părintești unde a locuit până la moarte, în fața bisericii pe care a ctitorit-o și care este acum biserică parohială și loc de rugăciune pentru comunitatea baziliană din Prilog.  

Unchiul Mihai a fost pentru zona Oașului, dar nu numai, un stâlp al credinței, un punct de reper și moralitate chiar și pentru cei care-l contestau, un ideal de spiritualitate, simplitate, iubire și dăruire cum rar se întâlnește.    

Avea harul de a recunoaște boala și de a-ți da tratamentul potrivit, care nu dădea greș. El se folosea de rețete din plante și rugăciuni pentru a „prescrie” o cale de vindecare. Spunea că „niciun trup nu se poate vindeca dacă păstrează în el un suflet bolnav”, așa că nu există un tratament al trupului, fără rugăciune. 

Harul său a fost pus la dispoziția oricui îi călca pragul. Unchiul Mihai lucra zi și noapte, în multe zile fără pauză de masă, pentru a asculta și da tratament zecilor, poate chiar sutelor de oameni care formau o coadă ce pornea de la ușa casei, se prelungea în curte și apoi pe marginea drumului, care așteptau ore și chiar zile pentru a ajunge să vorbească cu dânsul. Uneori și nu rar, veneau autocare întregi din zone îndepărtate, oameni care se așteptau unii pe alții până terminau toți de vorbit cu Unchiul Mihai.  

Și-a trăit cu desăvârșire credința, a făcut multe sacrificii pentru semeni și acestea nu pot să treacă neobservate în fața lui Dumnezeu. 

Așa se face că, pe data de 23 iulie 2018, Sfântul Scaun și-a dat acordul, iar pe data de 14 septembrie 2018 (Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci), la sediul Curiei Arhiepiscopiei Majore din Blaj, în prezența Preafericirii Sale Cardinal Lucian și a Preasfinției Sale Claudiu Pop, a avut loc Sesiunea de deschidere a Procesului de beatificare și canonizare a Slujitorului lui Dumnezeu Mihai Neamțu OSBM.

Procesul a fost deschis după ce Preasfinția Sa Vasile Bizău, în 2017, și-a dat acordul ca Preafericirea Sa Lucian Mureșan să solicite Congregației pentru Cauzele Sfinților transferul competenței în vederea coordonării cauzei de către Arhieparhia din Blaj. 

„Această cauză este foarte importantă deoarece este prima cauză a Arhieparhiei noastre și vine la un an după ce au fost beatificați cei 7 episcopi martiri”, a afirmat PS Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, care a celebrat astăzi, 23 iunie 2020, prima Sfântă Liturghie în calitate de episcop, încredințându-i lui Dumnezeu bunul mers al Cauzei de beatificare a Unchiului Mihai.   

Postulator al cauzei de beatificare în faza eparhială este părintele Cristian Barta. Acesta l-a numit pe fratele Mihai „Una dintre figurile luminoase ale Bisericii Greco-Catolice din România, din perioada persecuției comuniste”.

„Eu nu l-am cunoscut pe fratele Mihai, a afirmat părintele Barta, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate împreună cu PS Crișan, și mă gândesc că acesta a fost probabil unul dintre motivele pentru care Preafericirea Sa Lucian m-a numit postulator. Pentru că, într-o cauză de beatificare și canonizare, Biserica, prin oamenii pe care îi împuternicește, trebuie să caute adevărul... În acest caz, adevărul cu privire la sfințenia fratelui Mihai de la Prilog. Vă mărturisesc că m-am apropiat cu emoție, dar și cu o anumită detașare în această cercetare a vieții fratelui Mihai, însă pas cu pas, am fost fascinat de această figură simplă și în același timp, mare, prin virtuțile pe care le-a trăit… Casa sa din Prilog devenise un centru de spiritualitate, un centru al rezistenței greco-catolice din zona Negrești-Oaș și nu numai…”.

Părintele a explicat faptul că orice cauză de beatificare se desfășoară după anumiți pași și  are reguli foarte precise. Primii pași s-au făcut deja, cu multă muncă. În această perioadă de lucru pentru această cauză „este foarte important să ne rugăm pentru ca Bunul Dumnezeu să lumineze în mod deplin acest adevăr cu privire la viața și la sfințenia fratelui Mihai”, a afirmat pr. Barta.  

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice din România, PF Cardinal Lucian, îi invită pe toți credincioșii să transmită orice fel de informație, documente, scrisori sau scrieri ale Servului lui Dumnezeu, favorabile sau contrare prezentei Cauze, pe adresa: Piața 1848, nr. 11, 515400 BLAJ, jud. ALBA, cu specificația „Cauza MIHAI NEAMȚU”, citim pe situl www.e-communio.ro.  

 

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

 

În această lună, Preasfințitul Vasile va participa la hramurile următoarelor parohii: 

 

Miercuri, 24 iunie 2020, ora 11:00 – Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” Dragomirești

Duminică, 28 iunie 2020, ora 10:00 - Parohia „Sfinţii Apostoli Petru și Pavel” Satu-Mare

Luni, 29 iunie 2020, ora 11:00 - Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Prilog

Biroul eparhial de presă

 

 

„Sfântul părinte Papa Francisc este în comuniune cu Preafericirea voastră, cu Preasfinția sa Alexandru Mesian și cu întreg poporul lui Dumnezeu din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș și din Eparhia de Lugoj, cu prilejul hirotonirii episcopale a preacucernicilor părinți Cristian Dumitru Crișan și Călin Ioan Bot, în catedrala Arhiepiscopală Sfânta Treime, în duminica în care Biserica bizantină amintește de chemarea primilor patru ucenici ai Domnului: Petru, Andrei, Iacob și Ioan. Amintind memorabila vizită apostolică în România, de anul trecut, și îndeosebi la Blaj, pentru beatificarea celor 7 episcopi martiri greco-catolici, Sfântul Părinte îi îndeamnă pe noii episcopi să se angajeze în Sequela Christi după pilda înaintașilor lor, dăruindu-și viața pentru Cristos și pentru vestirea Sfintei Evanghelii, mereu în comuniune cu Biserica Universală. Totodată, Sfântul Părinte Papa Francisc îi invită pe toți credincioșii greco-catolici să se roage pentru noii episcopi, încredințând slujirea lor în mod deosebit în aceste vremuri de pandemie, grijii materne a Preasfintei Maici a lui Dumnezeu”. Este mesajul transmis astăzi de către Papa Francisc Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, prin intermediul Nunțiului Apostolic la București, Miguel Maury Buendía. Mesajul a fost citit de către părintele Vicar general Cristian Barta.

De astăzi, 21 iunie 2020, Biserica Greco-Catolică din România are doi noi episcopi, doi noi păstori: Preasfințitul Ioan Călin Bot, Episcop Auxiliar al Eparhiei de Lugoj, Episcop titular de Abritto și Preasfințitul Cristian Dumitru Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, Episcop titular de Abula.

Celebrarea consacrării s-a desfășurat în Catedrala Arhiepiscopală Majoră Sfânta Treime din Blaj, prin punerea mâinilor Preafericitului Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop al Eparhiei de Lugoj, Preasfințitului Claudiu-Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.  

Respectând normele în vigoare privind distanțarea socială și măsurile igienico-sanitare stabilite de autorități pentru desfășurarea celebrărilor religioase, la eveniment a participat un număr restrâns de persoane, iar celebrarea a fost transmisă în direct prin Radio Blaj TV, Maria TV, TVR3 și Radio Maria.  

În deschiderea cuvântului de învățătură, Preafericitul Lucian Mureșan a vorbit despre bucuria vizitei Papei Francisc la Blaj, în urmă cu un an, al cărei ecou se simte și azi: „Această bucurie continuă și astăzi, când celebrăm în condiții cu totul deosebite consacarea episcopală a doi noi episcopi ai Bisericii noastre”, a afirmat Arhiepiscopul Major. Vorbind despre evanghelia duminicii (Chemarea Apostolilor), în care frații Simon și Andrei, împreună cu Iacob și Ioan, chemați de Isus la apostolat, au lăsat îndată corabia și pe tatăl lor (Mt. 4,18-23), Preafericitul a explicat cum acest răspuns imediat al lor, acest cuvânt „îndată”, „cuprinde întreaga taină a vocației creștine, cuprinde curajul, încrederea și entuziasmul acelor pescari. În ei, Isus a plămădit pescari de suflete pentru împărăția lui Dumnezeu. I-a chemat, i-a pregătit și mai apoi, i-a trimis: Mergând, învățați toate neamurile!. Din pescari anonimi pe malul unui lac, Isus îi face propovăduitori ai Evangheliei... Domnul cheamă oameni cu sufletul curat spre a fi mărturisitori și împreună-lucrători la înnoirea lumii. Și noi, precum ei, într-un moment precis al existenței noastre, auzim glasul care ne cheamă”, a afirmat Preafericitul. Și a continuat: „Celebrarea de astăzi este o celebrare a speranței pentru Biserica noastră Română Unită cu Roma. Doi noi episcopi sunt chemați la slujire precum odinioară pescarii de pe malul lacului: -Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!- Aceste cuvinte vi le adresează astăzi Domnul, Preasfințite Cristian și Preasfințite Ioan: -Veniți după mine, urmați calea Domnului, Calea Crucii Domnului!- Biserica noastră se bucură de entuziasmul și de tinerețea voastră și vă cheamă să fiți păstori și învățători după Cuvântul Evangheliei. Înțelepțiți-vă, urmând voia lui Dumnezeu și poruncile Lui!... Misiunea voastră de astăzi înainte va fi aceea de a ne ajuta în a păstori și îngriji poporul Domnului, Biserica Lui Sfântă, pe bunii noștri credincioși, născuți în Cristos prin Botez și hraniți cu El în Dumnezeiasca Euharistie”... „Pe marea vieții, care este lumea, Cel care ne-a chemat, ne și ocrotește. Să ascultăm glasul Lui și sub ocrotirea Maicii Preacurate și a celor 7 Fericiți Episcopi Martiri, să mergem cu încredere pe urmele pașilor Săi”, a încheiat Cardinalul Lucian Mureșan.

Un mesaj de apropiere a venit din partea Cardinalului Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale: „Preafericirea voastră, mă alătur cu mare bucurie hirotonirii episcopale a celor doi noi episcopi ai Bisericii Greco-Catolice din România... Mi-aș fi dorit atât de mult să mă unesc bucuriei voastre și să mă întâlnesc cu Preafericirea voastră, dar circumstanțele actuale, pe care toți le cunoaștem, m-au împiedicat să fiu prezent lângă dumneavoastră și lângă episcopii Sinodului Bisericii voastre și să îmbrățișez cu afecțiune fraternă cei doi noi membri ai Colegiului Episcopilor. Chiar dacă sunt absent fizic, vă asigur de rugăciunile și urările mele pentru noii episcopi”, a transmis Cardinalul Sandri.

Un alt mesaj de felicitare a fost transmis de către Asociația AGRU. 

În numele Preafericitului Părinte Lucian Mureșan, Preasfințitul Claudiu Pop a transmis mulțumiri partenerilor media, corului din Brașov care „a transformat rugăciunea într-un cânt bineplăcut Domnului”, părintelui Cristian Barta pentru toată munca depusă în funcția de Vicar general și care predă acum toate atribuțiile de Vicar general noului Episcop Auxiliar, domnului Claudiu Nicușan, președinte Radio Blaj, pentru parteneriatul din acest an.

„În fața unei asemenea responsabilități la care Biserica mă cheamă, sunt mângâiat de Cuvântul Domnului și de comuniunea în rugăciune, cu care multe persoane mă însoțesc în aceste clipe. Voi merge să transmit oamenilor binecuvântarea lui Dumnezeu!... Sunt încrezător și mă pun în mâinile milostive ale Domnului și la dispoziția Preafericitului Lucian, părinte și cap al Arhieparhiei și al Bisericii noastre”, a afirmat Preasfințitul Cristian Crișan, care, la începutul discursului s-a presentat drept „fiu al Blajului, fiu al Bisericii Române Unită cu Roma”.

„Aduc slavă lui Dumnezeu în Treime pentru chemare și pentru tot harul primit în 25 de ani de preoție și de misiune, dar și pentru ziua de astăzi. Ce har și ce noroc să trăim într-un context în care lucrarea aceasta, totuși mare ca semnificație, să se desfășoare într-o atmosferă de neașteptată simplitate evanghelică! ... Azi trăim o împrospătare a Rusaliilor, promise de Isus și cu toate acestea, năvălite neașteptat peste noi doi, dar și peste Biserică: un eveniment de o bogăție ce nu este lumească, ci Dumnezeiască... Ceea ce s-a întâmplat aici, azi, se numește Tradiție. Preasfințiile voastre ați primit harul Arhieriei de la Mărturisitorii Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, iar aceștia de la martiri. Și martirii n-au putut să-l primească decât de la Isus. Azi ni l-ați transmis nouă, pentru ca noi să-l transmitem mai departe poporului. Aceasta se numește Tradiție”, a afirmat Preasfințitul Călin Bot.   

Biroul eparhial de presă

Mai multe fotografii, găsiți în albumul creat de pagina Facebook E-communio.ro. 

 

 

Pe data de 16 iunie 1920, Secretariatul de Stat al Vaticanului trimitea Guvernului Regatului României notificarea cu privire la crearea Nunţiaturii Apostolice în România. În luna iunie a anului 1920 au început tratativele oficiale purtate de Statul român şi Vatican, în vederea încheierii unui Concordat, fapt care s-a întâmplat abia mai târziu, pe 10 mai 1927.  

O scurtă prezentare a Nunțiaturii, precum și succesiunea reprezentanților Sfântului Scaun în România, puteți găsi pe situl oficial al Conferinței Episcopilor Catolici din România. 

Pentru a onora Centenarul relațiilor diplomatice cu Sfântul Scaun, Romfilatelia a introdus în circulație pe data de 5 mai 2020, emisiunea de mărci poștale România-Sfântul Scaun, 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Biroul eparhial de presă

 

Parohia Greco-Catolică 

POIANA CODRULUI

 

PROTOPOPIATUL 

Seini

Preot:

Soponar Dorin

 

Liturghie Duminicală: 9.00   


Orar Liturgic
  

Zile Lucrătoare: Sfânta Liturghie - Ora 8:00

Duminici și sărbători: Sfânta Liturghie - ora 9:00 

Alte Oficii

Postul Mare: Miercuri și Vineri - ora 17:00 - Calea Crucii

Postul Adormirii Maicii Domnului: Paraclisul Maicii Domnului - ora 18:00

Programul de Sărbătorile Nașterii Domnului

Ajunul Craciunului: ora 18:00 - Vecernia

Zilele de Crăciun: ora 9:00 - Sfânta Liturghie 

Programul de Sărbătorile Învierii Domnului 

Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii - ora 17:00

Vinerea Mare: Prohodul Domnului - ora 17:00

Sâmbăta Mare: Utrenia Învierii - ora 22:00

Prima Zi de Paști: Sfânta Liturghie și binecuvântarea coșurilor - ora 8:00

Zilele de Paști: Sfânta Liturghie - ora 9:00. 

 

Asociații și Grupuri care activează în parohie: Asociația Reuniunea Mariană.

 

Scurt istoric și informații despre parohie

Parohia greco-catolică Poiana Codrului a fost redeschisă în anul 1997, de către pr. Protopop Condor Gheorghe, având la început 4 familii. Prima Sfântă Liturghie s-a oficiat într-o casă particular. Mai târziu, s-a amenajat o capelă în clădirea gradiniței din localitate.

Începând cu anul 2000, în urma hotărârii Consiliului local de a transforma acea sală de grădiniță într-o sală festivă, parohia a primit fosta termocentrală din localitate, pe care a transformat-o în biserică.

Număr familii: 58

Număr credincioși: 94

Tineri sub 20 de ani: 15 

 

Adresă biserică: Loc. Poiana Codrului Nr. 205/A, jud Satu Mare. 

Contact: E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

Facebook: Parohia Greco Catolica Poiana Codrului