Vineri, 29 Martie 2024

Cardinalul Lucian Mureșan - cetățean de onoare al Maramureșului

Marți, 23 aprilie, a fost aprobată în ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, acordarea titlului de cetățean de onoare Cardinalului Lucian Mureșan, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

La ședință a participat și Preasfințitul Vasile Bizău, care a declarat: „Din perspectiva vizibilității, Preafericitul Lucian Mureșan este maxima figură a expresiei Bisericii Române Unite, în interiorul tării noastre… De asemenea, este o parte a istoriei Maramureșului, din perspectiva celor care au avut un cuvânt de spus în fața unui regim opresiv…  Este [în această perioadă a istoriei] un reper moral pentru faptul că-și însușește până-n capăt un crez și în felul acesta, trăiește într-o modestie absolută, se înscrie în pleiada luptătorilor anticomuniști, doar prin faptul că rămâne în continuare în crezul lui... Faptul că Biserica Catolică, cea mai numeroasă de pe pământ, din punct de vedere al credincioșilor, prin Papii – Pontifii Romani, acordă unei persoane încredere și o numește într-o funcție, spune și aceasta mult despre virtuțile care stau în acea persoană…”.  

Preafericitul Lucian Mureșan este originar din Ferneziu – Baia Mare și este al zecelea din cei doisprezece copii ai familiei lui Petru Mureşan şi Maria, născută Breban, în casa cărora se trăia o intensă viaţă creştină, catolică. Devine, în anul 1990, al treilea Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. La 16 decembrie 2005, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea îl ridică la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane sui iuris la rangul de Biserică Arhiepiscopală MajorăEste intronizat ca Arhiepiscop Major la 30 aprilie 2006. În data de 18 februarie 2012, papa Benedict al XVI-lea l-a ridicat în demnitatea de cardinal și i-a acordat Biserica Sf. Atanasie cel Mare ca biserică titulară la Roma.

Întreaga biografie o găsiți aici (http://www.bru.ro/blaj/pf-lucian-muresan/).

Biroul eparhial de presă

  

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.