Joi, 18 Aprilie 2024

Moment istoric: Giulgiul Sacru din Torino a fost expus online. Arhiepiscopul Cesare Nosiglia s-a rugat pentru stoparea pandemiei

Astazi, 11 aprilie, în Sâmbăta Mare a Paștelui Romano Catolic, de la ora 18:00 (ora 17:00- ora Italiei), a fost expus online Giulgiul care se consideră a fi al lui Isus, păstrat la Torino. Arhiepiscopul de Torino, Cesare Nosiglia a prezidat un moment de rugăciune înaintea Giulgiului, expus pentru prima dată online. Toți creștinii, prin intermediul mijloacelor de comunicare, au putut contempla „icoana suferintei inocentului din toate timpurile”, așa cum a numit Giulgiul papa Ioan Paul al II-lea.
În antichitate, Giulgiul era expus în momentele dificile pentru a permite rugăciunea înaintea lui.
Papa Francisc s-a rugat în fața Giulgiului pe data de 21 iunie 2015 și o altă expunere a Giulgiului era prevăzută pentru finalul anului. Pe fondul crizei globale pe care trăim, însă, mii de persoane au cerut o posibilitate de a venera Giulgiul. Astfel că Mons. Nosiglia a ales să răspundă cererii și venit cu propunerea de a se folosi de mijlocele de comunicare pentru a „pune la dispoziția tuturor celor doritori, din întreaga lume, imaginea pânzei sacre ce ne amintește de patima și moartea Domnului, dar ne deschide și inimile spre credința în Învierea Sa”.

Ieri, 10 aprilie, Papa a transmis un mesaj și a salutat această inițiativă a Arhiepiscopului de Torino: Inițiativa, afirmă papa în mesaj, ”vine în întâmpinarea cerinței poporului credincios al lui Dumnezeu, greu încercat de pandemia de coronavirus. Mă unesc și eu rugăminții voastre, îndreptând privirea spre Omul Giulgiului, în care recunoaștem trăsăturile Slujitorului Domnului, pe care Isus le-a împlinit în Pătimirea sa: «Om al durerii, cunoscător al suferinței (...). El a purtat suferințele noastre și durerile noastre le-a luat asupra lui. (...) El era străpuns pentru nelegiuirile noastre, lovit pentru păcatele noastre. Pedeapsa care ne aducea pacea era asupra lui. Prin rănile lui noi suntem vindecați» (Isaia 53,3.4-5)”.
”Pe fața Omului Giulgiului”, spune papa în mesaj, ”noi vedem și fețele atâtor frați și surori bolnavi, în special ale celor mai singuri și mai puțin asistați, dar și toate victimele războaielor și violențelor, ale sclaviilor și persecuțiilor”.
”În lumina Scripturilor”, se mai afirmă în mesajul Sfântului Părinte, ”noi, creștinii, contemplăm pe această țesătură icoana Domnului nostru răstignit, mort și înviat. Lui ne încredințăm, în El ne punem încrederea. Isus ne dă tăria să înfruntăm orice încercare cu credință, speranță și iubire, în certitudinea că Tatăl îi ascultă întotdeauna pe fiii săi care strigă către El și îi salvează”.

Papa Francisc a îndemnat la finalul mesajului său ca toți cei care participă, prin media, la rugăciunea din fața Sacrului Giulgiu, să trăiască aceste zile ”în uniune profundă cu Pătimirea lui Cristos, pentru a simți harul și bucuria Învierii sale”. Papa a invocat asupra tuturor, dar în special a celor bolnavi și suferinzi, precum și asupra celor care se îngrijesc de ei, binecuvântarea sa apostolică. ”Domnul să dăruiască tuturor pace și milostivire”, încheie papa Francisc.(www.vaticannews.va/ro)

Întreg evenimentul s-a desfășurat sub motto-ul: Iubirea este mai puternică: iubirea este mai puternică decât frica, decât singurătatea, decât toate acele emoții care încearcă omenirea în aceste momente de încercare. „Da, iubirea cu care Isus și-a dat viața și pe care o celebrăm în timpul Săptămânii Sfinte este mai puternică decât orice suferință, decât orice boală, orice contaminare, orice încercare și descurajare”, a spus Arhiepiscopul de Torino. Prelatul a mai spus că speră că această inițiativă va da tărie celor care suferă pe fondul pandemiei.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.