Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

PS Vasile: „Viața consacrată este semnul concret în lumea aceasta al veacului care va veni”

„Viața consacrată este semnul concret în lumea aceasta al veacului care va veni, dar care este, în același timp și prezent, nu este un veac total străin, ci este nou și împlinitor, care este prezent în sămânță, la fel cum Împărăția lui Dumnezeu este prezentă în inimile celor care deja au primit-o din Evanghelie. Ea trebuie doar să crească, să înflorească și să dea rod”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii celebrate pentru persoanele consacrate în ziua dedicată lor.

Este al 22-lea an de când, pe data de 2 februarie, persoanele consacrate din întreaga lume se întâlnesc spre a mulțumi lui Dumnezeu pentru darul vocației lor, dar și pentru a cere, prin rugăciune, noi vocații de viață consacrată. Ziua Mondială a Vieții Consacrate a fost instituită în anul 1997 de către Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea și se celebrează anual, de sărbătoarea „Întâmpinarea Domnului în Templu”.

Călugării și călugărițele de pe întreg teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, dar și din Dieceza Romano catolică de Satu Mare, s-au reunit în acest an la Baia Mare, la biserica „Sfânta Maria”, de pe Bd. Unirii. Împreună au participat la Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de către Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de preoți. „Bine ați venit pentru această celebrare liturgică, prin care aducem laudă spre mulțumire lui Dumnezeu pentru vocația și slujirea voastră, pentru munca voastră pastorală, pentru implicarea și dedicarea în slujba Domnului și a Bisericii: fie că este o slujire pentru cei săraci, fie că este o slujire a bolnavilor și persoanelor în vârstă, fie că este o slujire a primirii grupurilor de pelerini, credincioși și preoți care se retrag pentru rugăciune și meditație, fie că este o slujire liturgică... Dincolo de misiunile concrete, suntem în slujba Domnului și acesta este motivul pentru care astăzi se cuvine să-I mulțumim”. Astfel a salutat Eparhul de Maramureș întreg grupul de persoane consacrate prezent la celebrarea Euharistică. Și a continuat explicând faptul că sărbătoarea de azi, cea a Întâmpinării Domnului în Templu, este una comună pentru ambele rituri, cel latin și cel bizantin. Amintind de procesiunea care se făcea pe străzile Ierusalimului în primele secole, sub denumirea de Marea Întâlnire (dintre dreptul Simion și pruncul Isus), Ierarhul a afirmat: „Sărbătoarea de azi pune în centru atenției noastre această profundă întâlnire. Dincolo de întâlnirea noastră liturgică, este această întâlnire în comuniunea pe care o trăim în Biserică. Dincolo de prezența noastră fizică, este întâlnirea valorilor pe care stăm, a valorilor evanghelice pe care încercăm să le slujim și să le facem vizibile prin atitudinea și viața noastră”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, conform tradiției, o persoană consacrată prezintă Congregația din care face parte și explică modul în care comunitatea sa trăiește această sărbătoare. În acest an, cea care a luat cuvântul a fost sora Ioana Bota, stareța Mănăstirii Baziliene „Sfânta Maria” din Baia Mare. „Noi, persoanele consacrate din Eparhia de Maramureș, am fost invitate astăzi și ne-am rugat împreună cu Biserica pentru a da mărire lui Dumnezeu și pentru a-I mulțumi pentru darul vieții la care am fost chemați”, a afirmat sr. Ioana. Și a continuat, vorbind despre bucuria de a-L urma pe Hristos: „Persoanele consacrate sunt semn al lui Dumnezeu în diferite locuri, sunt aluatul care face să crească o societate dreaptă și fraternă, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Viața consacrată este un dar al lui Dumnezeu, un dar al lui Dumnezeu oferit Bisericii, un dar al lui Dumnezeu oferit poporului său! Dacă noi azi suntem aici, în Biserică, mulțumim în primul rând lui Dumnezeu Tatăl Atotputernicul pentru mila şi dragostea Sa nemărginită. Ne-a ajutat să depășim dificultățile din anii grei ai comunismului și ne-a demonstrat că indiferent de evenimente, continuă a chema discipoli care să-L urmeze şi la fel continuă a construi Împărăţia iubirii Sale în orice loc şi în orice epocă a istoriei. Credința noastră este "izvor de bucurii", crestinismul este "religia bucuriei". Sfânta Scriptură  ne oferă multe pasaje în care suntem invitați la bucurie. Astăzi se spune că este nevoie de multă bucurie pentru a atrage tinerii la viața consacrată. Fundamentul bucuriei noastre este faptul că suntem conștienți de iubirea lui Dumnezeu față de noi; El ne iubește așa cum suntem, buni sau răi și ne aflăm permanent sub semnul sfintei Sale providențe”.  

Biroul eparhial de presă

2 februarie 2

2 februarie 3

2 februarie 4

2 februarie 5

2 februarie 6

2 februarie 7

2 februarie 8

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.