Vineri, 29 Martie 2024

Misiuni populare la Târşolţ

În perioada, 22- 24 aprilie 2016, pr. Laurian Daboc, protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, a ținut misiuni populare de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului credincioșilor din parohia Târșolț, Țara Oașului.

Astfel, prima zi a fost dedicată temei Anului Milostivirii: „Papa Francisc ne-a scris o scrisoare nouă tuturor, episcopilor, părintelui, la toți, mie, dumitale, la cei din comună la care nu-s aici…la toți creștinii care doresc și caută mântuirea. Se numește Chipul milostivirii și ne îndeamnă să trăim în viața noastră de creștin un jubileu, un moment deosebit, un moment de convertire”. Așa și-a început părintele Laurian, într-un limbaj adaptat locului în care predica, prima meditație din această serie. 

„Când Biserica, în numele lui Cristos, convoacă un jubileu, suntem invitați cu toții să trăim un timp extraordinar de har. Jubileul milostivirii este posibilitatea de a ne recăpăta libertatea pe care am avut-o înainte de a cădea în păcat”, a mai spus pr. protoegumen OSBM.

Și spre sfârșitul meditației: „Așadar, suntem chemați să trăim din milostivire, pentru că față de noi cei dintâi s-a folosit milostivire. Iertarea ofenselor devine exprimarea cea mai evidentă a iubirii milostive și pentru noi, creștinii, este un imperativ de care nu putem face abstracție; fără această iubire milostivă nu suntem creștini, nu ne putem mântui, ne ostenim în zadar, ne amăgim” (pr. Laurian Daboc).

Sâmbătă, 23 aprilie, meditația s-a concentrat asupra legăturii dintre Milostivirea divină și Biserică: „Primul adevăr al Bisericii este iubirea MILOSTIVĂ lui Cristos. Biserica trebuie să devină slujitoare și mediatoare înaintea oamenilor a acestei iubiri, care ajunge până la iertare și la dăruirea de sine. De aceea, acolo unde este prezentă Biserica, acolo trebuie să fie evidentă milostivirea Tatălui. În parohiile noastre, în comunități, în asociații și în mișcări, așadar, oriunde există creștini oricine trebuie să poată găsi o oază de milostivire” a spus pr. Laurian.

Legătura cu perioada în care ne aflăm, ce a Postului Mare, aproape că vine de la sine: „Postul Mare din acest An Jubiliar să fie trăit mai intens, ca moment deosebit, pentru a celebra și a experimenta milostivirea lui Dumnezeu. Citându-l pe Sfântul Marcu Ascetul, pr. protoegumen afirmă "Nimenea nu e atât de bun și de milos ca Domnul; dar nici El nu iartă pe cel ce nu se pocăiește, pe cel care nu caută și nu dăruiește iertarea, nu se căiește de răul făcut”. Și continuă: „Acesta este momentul potrivit pentru a schimba viața, Postul acesta al milostivirii, Săptămâna aceasta a Patimilor când Domnul din milostivire pătimește pentru mine, pentru tine pentru toți! Acesta este timpul de a ne lăsa mișcată inima”.

Duminică, 24 aprilie, de sărbătoarea „Intrarea Domnului în Ierusalim”, s-a ținut ultima meditație, care a încheiat ciclul celor trei zile de reculegere în parohia Târșolț.  

Părintele Laurian Daboc a trasat unele idei cheie pe care credincioșii să și le amintească pe parcursul acestei săptămâni a Patimilor Domnului și să le mediteze: „Îndeosebi, acest An Sfânt acest Jubileu al Milostivirii decretat și cerut de papa Francisc, este timpul pentru Biserică de a regăsi sensul misiunii pe care Domnul i-a încredințat-o în ziua de Paști: să fie instrument al milostivirii Tatălui. Este un jubileu al milostivirii pentru a ne converti, pentru ca inima noastră să devină mai mare, mai generoasă, să devin mai mult fiu al lui Dumnezeu, cu mai multă iubire, cu mai multă milă, iertare și credință.

Milostivirea lui Dumnezeu, trece peste orice păcat şi mizerie a omului, Domnul este un Dumnezeu plin de îndurare şi milostiv, încet la mânie, plin de bunătate şi fidelitate, care păstrează harul Său pentru mii de generaţii, care iartă fărădelegea, răzvrătirea şi păcatul…” (Exod 34,6-7).

Milostivirea este bucuria lui Dumnezeu în cele trei parabole ale milostivirii: cea a oii rătăcite, cea a monedei pierdute și cea cunoscută ca parabola „fiului risipitor”. Ne uimește bucuria lui Dumnezeu, bucuria pe care El o simte când regăsește un păcătos și îl iartă. Da, bucuria lui Dumnezeu este să ierte!

Milostivirea este iertare dăruită și primită: Fii milostiv cu tine, ai milă de sufletul tău și apoi continuă cu alții. Isus ne arată că nu poți fi milostiv dacă nu iubești și nu ierți”, a concluzionat pr. Daboc.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.