Vineri, 29 Martie 2024

Vizită pastorală în parohia greco-catolică Șomcuta Mare

În prima duminică din Postul Crăciunului, a Bogatului nebun căruia i-a rodit țarina, Preasfințitul Părinte Vasile Bizău s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia greco-catolică Șomcuta Mare, Protopopiatul Chioar.

În curtea bisericii, Preasfinția Sa a fost întâmpinat de primarul orașului Șomcuta Mare, domnul Gheorghe Buda, de părintele Vasile Buteanu, paroh și protopop de Chioar precum și de ceilalți preoți din Protopopiatul Chioar. Sfânta Liturghie a fost celebrată în interiorul bisericii, răspunsurile fiind date de corul bisericii, condus de absolventul de teologie, Vlad Mărieș.

La momentul predicii, pornind de la Evanghelia Duminicii, Preasfinția Sa, a subliniat esența vocației omului: În măsura în care omul reușește să  țină totdeauna echilibrul dintre partea materială și cea spirituală și dă prioritate părții și spirituale, în acea măsură omul crește și se aseamănă tot mai mult cu cel care l-a zidit, cu Dumnezeu. Bogatul din evanghelie este centrat numai pe el: țarina mea, bunurile mele, hambarele mele, sufletul meu, totul este al meu. Cel care este centrat numai pe el, este cel care se îngrijește doar pe sine și cel care se îngrijește doar pe sine nu poate să iasă din această patimă, a trăirii vieții doar pentru el. Așa se întâmplă cu oricine nu se îmbogățește în Dumnezeu, pentru că îmbogățirea în Dumnezeu este în orice gest de dăruire, în tot ceea ce facem bun, tot ceea ce facem pentru alții. Tot ceea ce pornește de la noi și se finalizează în aproapele este o îmbogățire în Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii părintele paroh a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru prezență, domnului primar Gheorghe Buda pentru buna colaborare, preoților prezenți, credincioșilor din parohia Șomcuta Mare care s-au implicat și se implică în mod constant pentru buna funcționare a comunității, precum și celorlalți credincioși din alte parohii veniți la sărbătoarea parohiei Șomcuta Mare.

Parohia greco-catolică Șomcuta Mare a fost reînființată în 9 februarie anul 1993, când episcop de Maramureș era PSS Lucian Mureşan, actualul Cardinal și Mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din România. Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Înălţarea Domnului”, a fost pusă și sfințită de Preasfinția Sa Ioan Șișeștean, la data de 8 iunie 1997. Biserica a fost sfințită de către Episcopul Ioan Șișeștean, la 20 mai 2007. Preasfinția Sa Episcopul Vasile Bizău a sfinţit Iconostasul  în data de 22 iunie 2014.

Vechea biserică parohială cu Hramul ,,Sfinții Apostoli Petru și Pavel” s-a construit în anul  1887 și s-a finalizat şi consacrat în anul 1892. Iconostasul a fost realizat în anul 1907.

Biroul eparhial de presă


 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.