Joi, 28 Martie 2024

Sfințirea clopotelor în parohia Săpânța

Duminică, 19 iulie 2020, Preasfințitul Vasile s-a aflat în parohia Săpânța, unde a celebrat Sfânta Liturghie, în mijlocul comunității greco-catolice de aici. Cu această ocazie, a fost oficiată și sfințirea clopotelor nou achiziționate, care vor fi instalate în biserica parohială.

Bucuros că se află în comunitatea din Săpânța, „pentru a duce la final ceea ce s-a început odată cu sfințirea bisericii”, Preasfințitul a propus credincioșilor prezenți să reflecteze la momentul renașterii de după iertarea păcatelor. Cu toate că greșeala este inevitabilă în viața fiecăruia dintre noi, este foarte important modul în care noi ne raportăm la ea, modul în care o recunoaștem și ne cerem iertare, iar apoi cum simțim această iertare ca fiind eliberatoare pentru suflet. Este momentul renașterii la viață: „Această renaștere se trăiește ori de câte ori omul are curajul de a-și recunoaște vina și a-i cere iertare lui Dumnezeu. De fiecare dată, omul renaște sufletește. Altfel, în această obișnuință în care omul se lasă pe sine în întunericul ideii că oricum se va întâmpla din nou,  el nu face altceva decât să se lase și mai mult legat sufletește de neputința lui. Este exemplul omului paralitic, al omului neputincios, a slăbănogului din evanghelia de astăzi (Mt. 9, 1-8), care este adus în casa în care Isus predica, de către patru inși… Isus, văzând credința lor, a zis slăbănogului: Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale! Avem aici, explică Ierarhul, o invitație foarte importantă spre a reflecta asupra necesității și puterii credinței, credința ca și însoțire a celui care este slab, a celui care este bolnav, a celui care are nevoie de ajutorul nostru. În cazul acesta, credința este dragostea față de semeni, care se manifestă prin a nu lăsa un om pe mai departe în neputința lui, în durerea în care el este, ci a-l însoți, a-l ajuta să depășească momentul, a căuta soluții împreună cu cel care are nevoie, spre a depăși acel moment și a nu rămâne pe mai departe în starea în care este”. 

La finalul celebrării, părintele paroh Grigor Mihai a mulțumit Preasfințitului Vasile pentru că a vizitat parohia Săpânța, în acest moment care marchează istoria comunității, cel al sfințirii noilor clopote ale bisericii, „care vor suna la vremea rea și vreme bună și care vor chema credincioșii la rugăciune”.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 


 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.