Joi, 28 Martie 2024

Comunicat CER, 12.04.2019: Episcopii catolici îl așteaptă cu brațele deschise pe Papa Francisc în România

CONFERINŢA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA
Str. Diligenţei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucureşti
Tel. / Fax +40 31 4361250 e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

București, nr. 90/12.04.2019

COMUNICAT DE PRESĂ
Episcopii catolici îl așteaptă cu brațele deschise pe Papa Francisc în România

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din țara noastră și din Republica Moldova, reuniți în aceste zile în sesiunea plenară a Conferinței Episcopilor din România (CER), au discutat ultimele detalii ale vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc. Adunarea a avut loc la Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți din Ciofliceni (Snagov), în zilele de 10-12 aprilie 2019,  fiind găzduită de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București.

La deschiderea lucrărilor a luat parte și Nunțiul Apostolic în România, Mons. Miguel Maury Buendía,  precum și Mons. Mauricio Rueda Beltz, împreună cu colaboratorii săi de la Vatican, cu care episcopii au discutat despre pregătirile care se fac pentru vizita Papei Francisc în România, din 31 mai – 2 iunie 2019.

Totodată, conform Statutului CER, episcopii au procedat la alegerea Președintelui Conferinței Episcopilor din România în persoana Arhiepiscopului Mitropolit de București, Înalt Preasfinția Sa Ioan Robu. În funcția de Vicepreședinte a intrat automat, conform Statutului CER, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma Greco-Catolică, Preafericirea Sa Lucian Cardinal Mureșan. În Consiliul Permanent, pe lângă președinte și vicepreședinte au fost aleși Episcopul de Maramureș, Preasfinția Sa Vasile Bizău și Episcopul de Oradea, Preasfinția Sa László Böcskei.

Având în vedere apropiatele alegeri pentru Parlamentul European, episcopii romano-catolici și greco-catolici au considerat necesar să transmită un îndemn către credincioșii catolici și toți oamenii de bunăvoință de a participa la alegerile din 26 mai 2019.

La ultima sesiune de lucru, din 12 aprilie, episcopii catolici din România s-au întâlnit cu Excelența Sa Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, cu care au avut un dialog deschis cu privire la rolul Secretariatului de Stat pentru Culte și al Bisericii Catolice în societatea românească.

În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii au discutat și unele aspecte referitoare la inițiativele Operelor Misionare Pontificale, la organizarea Comisiei pentru familie a CER, la activitățile promovate de Caritas ˗ instituția de caritate a Bisericii Catolice ˗, la legăturile cu Conferințele episcopale din alte țări și la organizarea unui pelerinaj național la Lourdes.

Următoarea sesiune plenară a CER va avea loc în perioada 25-27 septembrie a.c., la Baia Mare, găzduită de Eparhia Greco-Catolică de Maramureș.

Episcopii catolici le transmit tuturor Sărbători Pascale binecuvântate.

Conferința Episcopilor din România se întrunește de două ori pe an și îi reunește pe toți episcopii romano-catolici şi greco-catolici din România şi exprimă unitatea Bisericii locale și comuniunea cu Urmașul lui Petru, Sfântul Părinte Papa.

Pr. Francisc Ungureanu
Secretar General CER

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.