Luni, 29 Aprilie 2024

15 elevi din Eparhia noastră s-au calificat la Olimpiada națională de religie catolică

Peste 100 de elevi au participat sâmbătă, 13 aprilie 2024, la faza eparhială a Olimpiadei de religie greco-catolică, desfășurată la Școala Gimnazială „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, respectiv Colegiul National „Ioan Slavici” din Satu Mare.

Ziua a debutat cu salutul și încurajarea Preasfinției Sale Vasile Bizău, prezent la rugăciunea de început a concursului, la Baia Mare: „Pe lângă acumularea de cunoștințe, această disciplină este legată de viața spirituală, de profunzimea vieții omenești, iar voi, cei care participați azi la concurs sunteți doritori de a descoperi, dar mai ales de a fi oameni frumoși, care  dobândesc virtuțile și care pot să trăiască bine în lumea aceasta. Este un concurs, dar și o descoperire de valori”, a afirmat Ierarhul, urând mult succes copiilor și rostind o  rugăciune împreună cu aceștia. 

La Satu Mare, salutul și încurajarea de debut de olimpiadă au fost rostite de părintele vicar general Florin Fodoruț, care i-a felicitat pe elevii ce au avut curajul să se înscrie la olimpiada de religie, materie care „ne pregătește spre a trăi frumos și cu folos nu doar viața pământească, oferindu-ne și codul prin care putem citi întreaga cultură artistică a Occidentului, dar mai presus de toate, ne învață să prețuim și să căutăm cu dinadinsul ceea ce rămâne pentru eternitate”. Urându-le succes și exprimându-și dorința ca dintre participanți Dumnezeu va chema la vremea cuvenită măcar pe unul dintre băieți la Preoție, s-a rugat Spiritului Sfânt ca să-i însuflețească.

De la ora 10:00, toți elevii s-au concentrat spre a rezolva cât mai bine proba scrisă, iar testele au fost corectate și s-au primit rezultatele în aceeași zi. Cincisprezece elevi de clasele V – XII din eparhie (8 din Satu Mare și 7 din Maramureș) s-au calificat pentru faza națională de religie catolică, care va avea loc la Ciofliceni, Jud. Ilfov, în zilele 8-12 mai a.c.

„Aceasta a fost o ediție deosebită de olimpiadă, întrucât am organizat o Comisie Județeană comună de religie greco-catolică și penticostală. Îl putem numi un eveniment ecumenic”, a afirmat d-nul prof. Roman Adrian, inspector de religie la Satu Mare, care a mulțumit părintelui vicar Florin Fodoruț, părintelui protopop Eduard Fischer, preoților și profesorilor implicați, dar și conducerii Colegiului Național „Ioan Slavici” pentru găzduire.

„Concursul a decurs foarte bine, fiecare elev s-a întors acasă mai bogat spiritual, mai ales că toți au primit de la Preasfinția Sa Vasile câte o carte de rugăciuni, care să le fie hrană spirituală și amintire a acestui eveniment”, a afirmat la final pr. prof. dr. Ioan Codrea, inspector de religie pentru Județul Maramureș, care a mulțumit la rândul său tuturor celor implicați: preoți, profesori, precum și doamnei director de la Școala Gimnazială „Ep. Dr. Alexandru Rusu”, pentru primire și implicare.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.