Vineri, 29 Martie 2024

Parastas la un an de la trecerea la Domnul a părintelui Bot Ioan Călin

Duminică, 20 decembrie 2020, s-a împlinit un an de când părintele Bot Ioan Călin a trecut la cele veșnice. În memoria sa, la finalul Sfintei Liturghii, a fost oficiată rugăciunea Parastasului în parohia Copalnic-Mănăștur, de către Preasfințitul Vasile Bizău, împreună cu părintele protopop Mihnea Gheorghe și părintele Grigore Câmpean din Eparhia de Cluj-Gherla.

„A primi învățătura Evangheliei este hrana noastră sufletească… Atunci când suntem ancorați în Dumnezeu, rămânem în pace, chiar dacă avem de înfruntat orice fel de dificultate… Chiar dacă trec prin umbra morții, eu nu mă tem de nimic (spune psalmistul) pentru că păstorul este cu mine, Domnul este cu mine”, a afirmat Preasfințitul Vasile în cadrul cuvântului de învățătură. „Astăzi am venit în mijlocul dumneavoastră pentru a ne ruga împreună și a face rugăciunea de pomenire pentru răposatul părintele nostru Bot Ioan Călin. S-a scurs un an de când a trecut la cele veșnice și astăzi, cu siguranță, colindă în ceata celor drepți. Sperăm, împreună cu îngerii și cu corul sfinților, să colinde și împreună cu noi în această duminică, bucuria venirii nașterii lui Hristos, bucuria de a fi cu Dumnezeu. Rugăciunile de astăzi sunt pentru el, ne ajută să-l încredințăm iubirii materne a lui Dumnezeu, dar ele au și rolul să ne amintească nouă de cei dragi care au părăsit lumea aceasta, dar au trecut la Dumnezeu. Părintele a făcut tot ce a ținut de el, și-a făcut datoria, așa cum fiecare dintre noi suntem chemați să trăim clipa prezentă, să facem tot ceea ce depinde de noi pentru ca să rămânem mereu în pace și atunci când această întâlnire definitivă cu Domnul se va întâmpla, să avem mulțumirea sufletească, să putem spune, ca și Maria: Iată roaba Domnului, sau, ca și dreptul Iosif, să dăm nume la ceea ce ni se întâmplă. Așa cum dreptul Iosif a dat nume copilului și a devenit tatăl lui Isus, așa suntem și noi chemați să dăm nume la ceea ce Dumnezeu lucrează prin noi, să dăm sens la ceea ce experimentăm, la ceea ce trăim. A da nume înseamnă a recunoaște. Îl recunoaștem atunci când dăm nume vieții noastre. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace pe părintele Călin și nouă tuturor să ne dăruiască  sănătate și har să putem să ne trăim viața în credință, cu mulțumire și recunoștință”, a încheiat Preasfințitul.

Părintele Bot a fost paroh de Botiza și decedat în urma unei boli necruțătoare, la vârsta de 37 de ani, lăsând în urmă doi copilași, de 2 și 9 ani.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.