Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Cateheza lunară pentru familii este dedicată tuturor celor care doresc să-și trăiască viața de căsătorie conform învățăturii Bisericii Catolice

La îndemnul și cu binecuvântarea Preasfinției Sale Vasile Bizău, episcop de Maramureș, în luna octombrie 2023, părintele Daniel Piț, Responsabil al Departamentului pentru Pastorația Familiei din cadrul Episcopiei de Marammureș, a dat startul unei serii de cateheze, care se desfășoară cu frecvență lunară, timp de 14 luni, în fiecare oraș – centru zonal și protopopial al Eparhiei noastre. Astfel, catehezele au loc lunar în protopopiatele Baia Mare, Satu Mare, Oaș, Sighet și Iza-Vișeu și tratează teme precum: Sacramentul căsătoriei – Sacramentologie, Vocația căsătoriei – iubirea, Scopul căsătoriei – binele soților, Limbajul iubirii – gesturile, Complementaritatea  - rolurile în familie, Relația cu familia de bază, Sexualitatea -  Darul total, Suferința- bolile familiei, Crizele în familie, Organizare practică (discuții și împărtășire), Familia și Biserica- Biserica Domestică, Rugăciunea în familie.

Specializat în Teologia morală a familiei, iar soția sa, Nicoleta, în Căsătorie și familie din perspectiva Bisericii Catolice, părintele Piț a ales să trateze teme care să se potrivească contextului, mentalității și să fie adaptate Bisericii noastre locale și care să stârnească interes față de tema căsătoriei și familiei, văzute din perspectiva Bisericii Universale.

Astfel, în prima cateheză, Sacramentul căsătoriei, a fost explicat cum, din punct de vedere sacramental, Căsătoria este un Sacrament de slujire, tratat în mod egal cu Sacramentul Preoției. „Preoția și căsătoria sunt sacramente rânduite spre mântuirea aproapelui. Dacă ele contribuie deopotrivă la mântuirea personală, acest lucru are loc prin slujirea celorlalți. conferă o misiune specială în Biserică și slujesc la edificarea Poporului lui Dumnezeu” (CBC 1534).  „Rânduite spre mântuirea aproapelui – asta înseamnă că soții și membrii unei familii au responsabilitate în ceea ce privește mântuirea celuilalt. La fel cum preoții au responsabilitate în ceea ce privește mântuirea credincioșilor pe care îi păstoresc, așa și soții au responsabilitate unii pentru alții și împreună pentru copii”, a punctat părintele Daniel.

În cea de-a doua cateheză a fost tratată tema Vocația la familie, prilej cu care părintele Piț a explicat faptul că iubirea nu este un sentiment, ci o stare de a fi, un mod de viață. Sfântul Ioan Paul al II-lea spune că Iubirea este  „prezența celui iubit în inima celui ce iubește” , iar pentru Sf. Toma De Aquino, A iubi  era „a vrea și a face binele celuilalt”. Iubirea se vede prin fapte. Omul care are fapte bune, care face bine – acela iubește.  

În toate definițiile Bisericii, atât în Catehism, cât și în Dreptul Canonic, căsătoria e văzută ca un „legământ prin care un bărbat și o femeie formează o comunitate pe viață”, a specificat părintele.

Catehezele pentru familii vor continua pentru încă 11 luni și ele sunt un important instrument pentru familiile care doresc să-și trăiască viața de căsătorie în acord cu învățătura Bisericii Catolice și de asemenea, doresc să simtă celelalte familii din comunitatea parohială ca fiind sprijin și însoțitoare în acest parcurs de viață atât de complex și atât de inedit, pentru care nimeni nu are o formare suficientă. „Pentru preoție ne pregătim cel puțin 4 ani – catolicii se pregătesc cel puțin 7 ani. Dar pentru căsătorie cât timp ne pregătim?”, se întreba odată Papa Francisc.

Următoarele cateheze se vor ține după programul de mai jos:

Duminică, 21 ianuarie, ora 18:00 – Sighetu Marmației, Parohia „Cristos, Regele Universului”

Vineri, 26 ianuarie, ora 18:00 - Satu Mare, Parohia „Sf. Anton de Padova”

Duminică, 28 ianuarie, ora 16:00 – Strâmtura, Parohia „Adormirea Maicii Domnului”

Vineri, 9 februarie, ora 17:00 - Negrești Oaș, Parohia „Sfânta Treime”

Marți, 13 februarie, ora 18:00 – Baia Mare, Parohia „Sfânta Cruce”. 

Talida Trifoi – Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.