Joi, 28 Martie 2024

PS VASILE: „Ziua Vieții Consacrate să fie prilej de bucurie, de reînnoire și de angajare în slujirea lui Hristos, lumina lumii”

„Ziua Vieții Consacrate să fie prilej de bucurie, de reînnoire și de angajare în slujirea lui Hristos, lumina lumii!”. Cu această urare și-a început Preasfințitul Vasile omilia din cadrul celebrării dedicate persoanelor consacrate, care s-au reunit la biserica Sfânta Maria, duminică, 2 februarie 2020, pentru a se ruga împreună în ziua dedicată lor, zi care coincide cu sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu.

Ajunsă la a 24 -a ediție, ziua dedicată persoanelor consacrate a fost instituită de Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea în anul 1997 și reprezintă un moment în care călugări și călugărițe din toată lumea se întâlnesc spre a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru harul vocației lor, dar și pentru a cere, prin rugăciune, noi vocații de viață consacrată, care să reînnoiască fața Bisericii, persoane care să vestească bucuria Evangheliei și iubirea lui Dumnezeu.

Programul sărbătorii din acest an a început sâmbătă, 1 februarie, cu o seară de rugăciune, care a cuprins vecernia și adorație euharistică, dar și o mărturie personală dată de sora Lorena, din Congregația Surorilor Maicii Domnului Lauretane. Sora a prezentat credincioșilor prezenți experiența sa de 20 de ani petrecuți în mănăstire, explicând importanța slujirii lui Dumnezeu ca persoană consacrată. A vorbit despre persoanele care i-au fost sprijin în această alegere, amintind-o pe bunica sa, care a îndrumat-o, a sfătuit-o de câte ori avea nevoie și s-a rugat în permanență pentru devoțiunea sa față de Biserică.  

Ziua de 2 februarie a cuprins Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată de Preasfințitul Vasile, împreună cu pr. Protopop Emil Gîrboan și un sobor de preoți. Au participat Congregațiile și Ordinele religioase din Eparhia Greco Catolică de Maramureș și Dieceza Romano Catolică de Satu Mare.

Vorbind despre dreptul Simion, care a știut să-L recunoască pe Isus atunci când s-a prezentat la Templu, deoarece era un om drept, Preasfințitul s-a adresat astfel persoanelor consacrate: „Odată atinși de harul lui Dumnezeu, începem să strălucim și strălucirea se exprimă adeseori în pacea inimii, în bucurie, în modestie, în bunăvoință, în dorința de bine, în tot ceea ce facem pentru cei de lângă noi. Aceasta este o întâlnire profundă care se întâmplă adeseori de-a lungul timpului în sufletele oamenilor care cred în promisiunea lui Dumnezeu. În această întâlnire, fiecare om conștientizează faptul că este iubit și că Dumnezeu îl însărcinează cu o misiune, cu o datorie, în folosul celorlalți”.   

Sora Lorena a fost cea care, la final, a rostit mulțumirile adresate din partea tuturor persoanelor consacrate, mai întâi Preasfințitului Vasile, parohiei Sfânta Maria și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului.  

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.