Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul parohiei „Sfânta Cruce” din Baia Mare

„Sărbătoarea de astăzi ne propune să facem un parcurs spiritual în misterul Crucii. Sărbătorile înnobilează viața noastră pentru că transformă timpul profan în timp sacru”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în parohia „Sfânta Cruce” din Baia Mare, joi, 14 septembrie, de sărbătoarea „Înălțarea Sfintei Cruci”, unde a fost prezent pentru a se uni în rugăciune cu comunitatea de aici, de hramul bisericii. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată de la ora 17:00 și a concelebrat un sobor de preoți din protopopiat, dar și din alte protopopiate. 

„Acest timp special este opțiunea noastră pentru Dumnezeu, a da timp pentru Dumnezeu, a face spațiu lui Dumnezeu în viața noastră”, a afirmat Ierarhul, lăudând disponibilitatea celor care, în zi lucrătoare, după orele de muncă și-au făcut timp pe care să-l ofere Domnului: „În dimensiunea timpului sacru al sărbătorii, noi dăm timpul nostru, dar și primim, primim harul și Iubirea lui Dumnezeu”.

Intrând mai profund în misterul Sfintei Cruci, PS Vasile a afirmat: „Le-au trebuit oamenilor mii de ani, până când s-a ajuns la Evanghelistul Ioan care a scris un verset: Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât L-a dat pe Fiul Unul Născut, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică. Este o sinteză a istoriei mântuirii și subliniază faptul că Dumnezeu se dăruiește și Dumnezeu dăruiește, că Dumnezeu iubește, că Dumnezeu este pururi viu și prezent”, iar Crucea Sa poartă un mesaj care se adresează fiecăruia dintre noi. „Privind la Isus răstignit, care este mesajul Crucii pentru noi astăzi?”, s-a întrebat retoric Arhiereul, venind cu răspunsul clarificator: „Noi, creștinii, avem Crucea înălțată pe fiecare biserica, pentru că recunoaștem în această jertfă a Mântuitorului o iubire profundă a Lui care se dăruiește. Se dăruiește până la ultima suflare, iubește până la sfârșit. Nu este constrâns, ci se dăruiește. O dăruire care întâlnește această opoziție a oamenilor, a noastră, o gratuitate care nu ne este comodă… este o dăruire continuă, fără rezerve, fără margini”. Prin Cruce, Isus ne învață calea de urmat, iertarea fără limite, gratuitatea și decizia radicală de a fi împotriva curentului, asigurându-ne de Iubirea și însoțirea Lui permanentă. „Crucea Lui suntem chemați să o primim ca și o formă de smerenie, regăsire și împăcare”, a afirmat PS Vasile.

„Se cuvine să aducem mulțumire Bunului Dumnezeu că a rânduit să fim astăzi împreună, să ne unim în rugăciune. Mulțumim dumneavoastră Preasfințite Părinte Vasile deoarece, prin prezența dumneavoastră și prin cuvântul de învățătură pe care ni l-ați adresat, ne dați multă speranță și siguranță, multă putere. Pentru aceasta vă mulțumim și vă așteptăm de fiecare dată cu drag în mijlocul nostru”, a afirmat părintele paroh Laurențiu Costin la finalul celebrării. Părintele a mulțumit, de asemenea, colegilor preoți care au fost prezenți, curatorilor și familiilor lor, care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului, surorilor, reprezentanților autorităților locale, Reuniunii Mariane, credincioșilor parohiei și tuturor celor veniți și din alte parohii. 

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.