Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Instalarea canonică a noului Protopop de Satu Mare

Instalarea canonică a noului Protopop de Satu Mare, în persoana Părintelui Eduard Fischer, a avut loc duminică, 10 martie 2024, în biserica greco-catolică “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, de către părintele protopop Dumitru Roman, imediat după celebrarea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii, când s-a dat citire decretului de numire în prezența credincioșilor participanți.

Părintele Dumitru Roman a evocat în câteva scurte cuvintele reperele activităților și ale realizărilor sale pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit în lunga slujire a Bisericii Greco-Catolice Sătmărene în această funcție, care a cuprins o perioadă considerabilă de timp ce se întinde peste 30 de ani. Cu această ocazie, la încheierea acestui mandat canonic, a adus mulțumire tuturor credincioșilor și colaboratorilor săi pentru tot suportul și însoțirea oferită de către aceștia în tot acest timp, care de foarte multe ori s-a dovedit a fi presărat cu nenumărate momente dificile, de încercare și de multă muncă susținută.

Printre cele mai mari realizări ale acestui mandat de protopop al Părintelui Roman se numără recuperarea în patrimoniul Bisericii Greco-Catolice a catedralei, a capelei “Sfântul Iosif”, a cimitirului de lângă gară, a diferitelor bunuri care au aparținut cultului greco-catolic, precum și edificarea de biserici nou construite, din care cinci în Municipiul Satu Mare, a înființării unei grădinițe speciale în Municipiul Satu Mare și multe alte diligențe făcute în ajutorul preoților din Protopopiat. Este în mod particular meritorie perseverența arătată în cei 13 ani, din totalul celor 16 ani de celebrare a Sfintelor Liturghii din duminici și sărbători în aer liber (în parcul central), însoțind credincioșii greco-catolici sătmăreni la baza statuii marelui preot greco-catolic si protopop, Dr. Vasile Lucaciu, al cărui vrednic succesor s-a dovedit.

Noul protopop, Părintele Eduard Fischer, la rândul său a mulțumit părintelui Dumitru Roman pentru aceste roade pastorale și administrative, multe, bogate și variate, iar pentru a oferi un semn vizibil al acestei atente aprecieri, a folosit metafora simbolică a unui buchet de flori pluriform, pe care i l-a dăruit, arătând că fiecare floare poartă chipul acestor realizări.

Părintele Dumitru Roman își va continua slujirea preoțească în calitatea de paroh al Bisericii Greco-Catolice “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare, unde va fi ajutat pe mai departe atât de noul protopop, cât și de părintele Andrei Pop.

Protopopiatul SM

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.