Marți, 24 Decembrie 2024

Școala confesională „Ep. Dr. Alexandru Rusu ”

 

A fost înființată prin decret episcopal pe data de 1 martie 2015. Aici decretul

Pe data de 14 septembrie 2015, sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci, Școala Primară „Ep. Dr. Alexandru Rusu” și-a deschis porțile. Momentul a marcat rezultatul a ani de muncă în echipă, de efort și sacrificii deloc neglijabile pentru proiectul școlii confesionale. Un grup restrâns de oameni deosebiți, având binecuvântarea Episcopului, au concretizat o dorință și o necesitate a Bisericii, a cărei misiune pastorală este completată de cea educativă, formativă. Învățământul românesc are nevoie de o alternativă. Biserica greco-catolică încă de la nașterea ei a avut un rol pregnant, definitoriu în acest domeniu, în Ardeal.

Un grup de cadre didactice greco-catolice alături de părintele Angel Zareczki, vicar cu laicii, au trasat primele linii directoare ale acestui proiect. Echipa s-a consolidat și schimbat de-a lungul anilor, dar munca fiecăruia a rămas ca amprentă a devotamentului pentru slujirea Bisericii și a viitorului societății.

Câteva date semnificative din derularea acestui proiect: în 2012, s-a primit clădirea unui fost grup școlar din partea Consiliului Local. La finele anului 2014, Preasfințitul Vasile Bizău înființează Fundația pentru Educație „Sfântul Vasile cel Mare”, care are menirea de a face totul pentru bunul mers al școlii confesionale. Demersurile pentru obținerea autorizației de funcționare provizorii au fost începute imediat după primirea clădirii și au dat roade așteptate cu câteva zile înainte de începerea anului școlar. Numele unității de învățământ a fost ales în amintirea primului episcop al Eparhiei de Maramureș, care a murit în închisoare, pentru credința în Biserica adevărată și fidelitatea sa față de Roma.

Primirea clădirii pentru a înființa o școală confesională a părut un vis devenit realitate la început. Dar lucrările de reabilitare, care sunt împărțite în trei etape, au confirmat că evenimentul nașterii unei școli este costisitor și rezultatele nu vor apărea instant.

Prima etapă a reabilitării a cuprins subsolul și parterul, ultimul fiind remodelat pentru a permite deschiderea grădiniței; aceasta s-a încheiat în urmă cu aproape un an. A doua etapă a reabilitării vizează etajul întâi pentru a putea deschide ciclu gimnazial; aceasta este preconizată pentru anul 2016. Iar a treia etapă a reabilitării va avea ca obiectiv etajul doi pentru nivelul liceal; aceasta are ca termen estimat anul 2017. Această investiție renovatoare a fost posibilă doar cu sprijinul consistent al Renovabis, Conferinței Episcopilor Catolici Americani și a unor donatori privați. Însă este nevoie de un ajutor financiar considerabil pentru ca să reușim să ducem la bun sfârșit lucrările de reabilitare, fără a neglija dotările necesare desfășurării procesului de învățământ.

Pașii materiali sunt importanți, însă preocuparea Bisericii și prin urmare și a noii școli este aceea de a avea grijă de formarea personală în spiritul valorilor creștine. Cadrele didactice vor acorda atenție fiecărui copil/elev pentru a-l ajuta și urmări în etapele itinerarului său formativ, pentru a construi împreună oameni de caracter pentru ziua de mâine, atât în societate, cât și în Biserică. 

pr. Emil Ember

Mai multe informații despre Școala confesională aici.