Vineri, 29 Martie 2024
 

Parohia Greco-Catolică Budești 

Hramul: Sfântul Nicolae

 

PROTOPOPIATUL Sighet

 

 

Preot:

Hosu Călin Claudiu

  

 

Liturghie Duminicală: 8:45      


Orar Liturgic
  

Duminici și Sărbători: Sfânta Liturghie - ora 8.45

 

Orarul oficiilor de peste an

Postul Mare: Calea Crucii - ora 15.00

Postul Adormirii Maicii Domnului: Paraclisul Maicii Domnului - ora 18.00

Sărbătorile Învierii Domnului

Joia Mare: Denia celor 12 Evanghelii - ora 15.00

Vinerea Mare: Ceasurile Împărătești - ora 14:00; Prohodul Domnului - ora 15.00

Prima zi de Paști: Utrenia Învierii urmată de Sf. Liturghie - ora 5.00

A doua și a treia zi de Paști: Sf. Liturghie - ora 8.45

 

Activități: Cateheză cu copiii; participarea la diferite întâlniri ale copiilor și tinerilor la nivel eparhial și național; diferite devoțiuni cu credincioșii adulți; deplasări cu credincioșii pentru o mai buna cunoaștere a vieții și a activității Bisericii; vizitarea periodică a bolnavilor în timpul posturilor și ori de câte ori este nevoie; vizite pastorale; cateheză cu ocazia diferitelor întâlniri cu credincioșii.

Asociații și Grupuri care activează în parohie: Familia Preasfintei Inimi a lui Isus

 

Descriere 

Biserica de lemn din Budești, cu hramul „Sfântul Nicolae”, a fost construită în anul 1760 și se află pe lista monumentelor istorice sub codul LMI: MM-II-m-A-04531.

Iconostasul este, însă, mai vechi, fiind construit în 1628, după cum rezultă dintr-o inscripție în slavonă aflată pe ușile împărătești.

Biserica și-a schimbat puțin arhitectura în secolul XIX, când pronaosul a fost alungit, fapt pentru care forma bisericii apare diferită față de modelul „clasic”, neavând aceleași proporții între lungimea și înălțimea construcției.

În interior, în ce privește pictura murală, aceasta este distrusă pe bolta naosului și bolta absidei; pe tâmplă, însă sunt pictate scene precum: Isus pe cruce, Fecioara Maria, cei doisprezece apostoli. În naos, pe peretele nordic sunt scene din Vechiul Testament printre care se remarcă Adam care sapă pământul și Eva care toarce, scenă realizată extrem de expresiv. Pe peretele de sud al naosului sunt prezentate scene din viața și patimile lui Isus, al cărui chip deosebit de frumos cu ochi mari, de o tristețe senină iese în evidență. În scena ,,Cina cea de Taină” din această biserică, personajele sunt grupate în jurul unei mese în formă de potcoavă, reluând tradiția elenistă. Pictura originală poartă inscripții explicative în slavonă bisericească, dar decorul restaurat are inscripții românești scrise în caractere chirilice.

Printre icoanele aflate în această biserică se remarcă una de formă rectangulară în centrul căreia este Isus Cristos care stoarce un strugure legat de un vrej, cu frunze și struguri crescut din trupul său împuns de lance. Mustul curge într-un potir ținut de un înger într-o mână în timp ce în cealaltă mână el ține un rotuluș desfășurat pe care scrie în românește cu litere chirilice: ,,Răscumpăratu-ne-i pre noi din blestemul legei cu scump sângele teu”.

Pictura ușilor împărătești poartă amprenta legăturilor cu arta moldovenească. Cele două canaturi ale ușilor îi înfățișează pe cei patru evangheliști, așezați la masa de lucru. Iconarul s-a inspirat, probabil, după un model luat din manuscrisele moldovenești din veacurile XV-XVI, deoarece pe banda despărțitoare a scenelor apare un vechi motiv bizantin, vrejul cu semipalmete. Fără a fi una dintre lucrările de mare valoare artistică ale picturii medievale maramureșene, ușile împărătești de la Budești (Susani) prezintă un interes deosebit prin faptul că au o inscripție din anul 1628.

 

Date despre parohie

Număr familii: 47

Număr credincioși: 101

Tineri sub 20 de ani: 5 

 

Adresă biserică: Budesti,  nr. 544, Jud. Maramureș

Contact

Telefon Fix. 0262 374624

E-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.