Marți, 24 Decembrie 2024
Super User

Super User

Senior Reporter @EpiscopiaMM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Website URL: http://episcopiaMM.ro
Luni, 23 Decembrie 2024 00:00

Pastorală Crăciun 2024

 craciun 2024

SCRISOARE PASTORALĂ

a Preasfințitului părinte Vasile

Naşterea Domnului 2024

 

Cuvântul era Lumina cea adevărată care,

venind în lume, luminează pe tot omul.

(In 1,9)

         

     Onorați părinți preoți,

     Cuvioși călugări și călugărițe,

     Dragi frați și surori în Hristos,

 

Duminică, 22 decembrie 2024, s-a desfășurat tradiționalul concert eparhial de colinde, la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare.

Au concertat: Corul Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, Corala Surorilor, Corala preoților din Protopopiatul Baia Mare, Corala tinerilor din Parohia Jibou, Corul „Adoremus” din Satu Mare, Corul Parohiei „Cristos Rege” din Sighetu Marmației.

O atenție specială a fost acordată corului din Sighetu Marmației, care a împlinit 33 de ani de activitate și astfel, părintele George Nicoară, organizatorul concertului, a adus în atenția publicului parcursul de activitate a acestuia.

Acest concert a reprezentat pentru noi Icoana Nașterii Domnului, a transmis la final Preasfinția Sa Vasile, explicând cum, la fel ca și icoana, „în seara aceasta, colindele au vorbit inimii. Este timpul mulțumirii, în care aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru anul pe care l-am parcurs... Dacă darul Crăciunului este Fiul lui Dumnezeu făcut om și ne vorbește prin om, ceilalți au venit să-l întâmpine, atât păstorii, cât și magii și și-au adus daruri”, a afirmat Ierarhul, aducând în lumină faptul că așa cum „magii au venit de la răsărit, colindătorii acestui concert au venit din cele patru zări ale Eparhiei: din Maramureșul Istoric, din Sălaj, din Satu Mare și din Baia Mare”.

PS Vasile a amintit faptul că în 24 decembrie, la Roma, se deschide Poarta Sfântă a bazilicii „Sfântul Petru” și începe Anul Jubiliar 2025, un an al chemării la speranță, iar pe 29 decembrie se va deschide Anul Jubiliar în toate Bisericile locale. Pentru acest fapt, „vă invit și vă aștept duminica viitoare la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, pentru a deschide în mod oficial, în Eparhia noastră, acest an Sfânt Jubiliar”, a fost invitația transmisă de către Episcopul de Maramureș tuturor celor prezenți, dar și întregii Eparhii, urând totodată Sărbători pline de bucurie, de speranță și împlinire”!

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

A ieșit de sub tipar numărul 53, ultimul din acest an, al revistei eparhiale trimestriale Lumina Credinței.

Revista se deschide cu editorialul Preasfinției Sale Vasile Bizău, intitulat Anul Jubiliar 2025.

Urmează textul Veșmintele preotului al Pr. Florin Fodoruț și Semnificația liturgică și spirituală a Orelor Împărătești, semnat de pr. can. Emil Gîrboan.

Pr. Vasile Trifoi scrie în acest număr articolul Speranța nu înșală, iar d-na Mirela Coman, Oglindire în imaginea sacra.

La paginile 15-17 regăsim textul Petru Pavel Aron: Arhiereul cărturar al Blajului, semnat de

Pr. dr. Vasile Iusco, urmat de articolul Pr. Cornel Dîrle, Origen despre „Eu am zis: «Dumnezei sunteţi»” (Ps 81, 6) (I).

Memoria între bucurie și suferință este textul semnat de d-na Antoaneta Turda, iar Pr. Emil-Marian Ember scrie în acest număr al revistei articolul Relativismul în materie de morală și valori creștine?

La paginile 26-27, urmează Pr. Laurențiu Costin cu titlul Șantierul cetății lui Dumnezeu, iar d-na Silvia Pleșa semnează articolul Deschiderea inimii.

Revista continua cu textul Pr. dr. Florin Marușciac, Grija lumească, și cu Parohia Tăuții-Măgherăuș, prezentată de Pr. Vasile Daniel Pop.

Pr. George Nicoară semnează titlul Despre metafore, iar d-na Adriana Zaharia, Comunicarea în familie de sărbători.

Regăsim spre finalul revistei articolul Viața creștină ca o cursă lungă, de Marc Rastoin S.I.

Publicația se încheie cu Evenimente din viața Eparhiei, consemnate de Biroul eparhial de presă. Revista se poate achiziționa din parohii și de la Sediul Episcopiei, la prețul de 7,5 Ron. Un abonament anual costă 30 Ron.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

De Sărbătoarea Nașterii Domnului, Preasfinția Sa Vasile va celebra în următoarele Parohii: 

Marți, 24 Decembrie -Ajunul Crăciunului

  • Ora 18:00 - Vecernia Unită cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare - Parohia „Sfânta Maria”, Baia Mare

Miercuri, 25 Decembrie – Nașterea Domnului (Prima zi de Crăciun),

  • Ora 10:00 - Sfânta Liturghie - Parohia „Sfânta Maria”, Baia Mare

Joi, 26 Decembrie - A doua zi de Crăciun

  • Ora 10:30 - Sfânta Liturghie - Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Satu Mare.

Biroul eparhial de presă

Duminică, 22 Decembrie 2024, de la ora 17:00, va avea loc, la biserica „Sfânta Cruce” din Baia Mare, concertul eparhial de colinde.

Vor concerta:

  • Corul Școlii „Ep. Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare
  • Corala Surorilor
  • Corala preoților din Protopopiatul Baia Mare
  • Corala tinerilor din Parohia Jibou
  • Corul „Adoremus” din Satu Mare
  • Corul Parohiei „Cristos Rege” din Sighetu Marmației

Biroul eparhial de presă

 

Vineri, 6 decembrie a.c., de la ora 17:00, la Parohia greco-catolică de limbă maghiară din Satu Mare (protopopiatul Ciscarpatin de Satu Mare) a avut loc hramul Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost celebrată de Părintele Florin Fodoruţ Vicar General (Protosincel) al Eparhiei de Maramureș. Au concelebrat: pr. prot. Eduard Fischer (Satu Mare), pr. prot. Ivancsó Sándor (Csenger - Ungaria), pr. Stan Zsolt (Satu Mare bis. „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”/Lazuri), pr. Simon István (Porumbești), pr. Gajdos László (Csegöld - Ungaria), pr. Gorcsa György (Tokaj - Ungaria), pr. Czier István (rom-cat. Satu Mare), pr. Vadas Krisztián (Carei/Oradea), pr. Kozsán Stefan (Micula), pr. Kudla Gheorghe (Livada/Adrian).

Părintele Vicar, în predica adresată credincioșilor prezenți, folosindu-se de exemplul vieții și persoanei Sfântului Nicolae, a explicat cum și ce ne învață pe noi acest sfânt, cum devine și cum este exemplul vieții noastre persoana lui, de ce și căt de frumos și bine este să dăruim. „Sf. Nicolae a fost un om care a învîțat să dăruiască pentru că l-a primit pe Părintele Ceresc și l-a adorat. În inima sa, cinstirea față de Dumnezeu a fost atât de vie încât a ținut cu tot dinamismul ca întreaga sa existență să fie o existență care să se asemene Părintelui Ceresc. Dumnezeu Tată este stăpânul și este cel mai bogat, așa cum spune Psalmistul „Al Domnului este pământul şi plinirea lui; lumea şi toţi cei ce o locuiesc.” (Ps 23:1) (...) „Dumnezu ne învață pe fiecare dintre noi să fim buni. Dumnezeu ne dă totul, dar în schimb ne cere și el ceva: o singură zi, după cele șase care le-a dat omului. Însă această zi să fie chiar ziua Domnului, care „nu este ziua mea, ziua noastră, nu o putem folosi pentru noi, pentru că este ziua Domnului: este timpul lui. Noi șase zile le luăm din timp pentru noi, în ziua șaptea îi dăruim din acest timp lui Dumnezeu. Suntem datori să-i dăruim acest timp lui Dumnezeu. Să aducem jertfa buzelor noaste. Suntem chemați să lăsăm ale noastre, să lăsăm casele noastre și să intrăm în casa lui Dumnezeu și să-i aducem lui închinare multă, jertfă a buzelor, laudă prin cântare. (...) Ne învață să prețuim darul său. Câtă vreme noi nu știm să apreciem cea ce Dumnezeu ne dăruiește, nu vom învăța să dăruim ceva înapoi.”

La încheierea celebrării din biserică, părintele paroh Pallai Béla a mulțumit preoților care au participat la rugăciunea împreună, părintelui vicar că a fost alături de credincioși la această solemnă sărbătoare, la fel cum Sf. Nioclae este ambasadorul lui Dumnezeu, așa a fost și el printre credincioși ca ambasadorul Episcopului nostru Vasile.

Atmosfera de sărbătoare a fost luminată de frumosul concert al corului bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Satu Mare, (dirijor Dna Aurelia Ciuclean) care a cântat și la Sfânta Liturghie.

Credincioșii veniți la hramul bisericii au avut ocazia să achiziționeze calendarul 2025, editat de Episcopia de Maramureș. La miruire credincioșii au avut ocazia să sărute moaștele Sf. Ierarh Nicolae și au primit cadou păinea lui Sf. Nicolae, un simbol tradițional al acestei parohii.

Parohia „Sf. Nicolae” Satu Mare

 

Luni, 09 Decembrie 2024 00:00

Doi episcopi la hramul parohiei Jibou

Doi episcopi, Preasfinția Sa Vasile Bizău și Preasfinția Sa Caudiu Pop, au participat la hramul parohiei „Neprihănita Zămislire” din Jibou, care s-a desfășurat duminică, 8 decembrie 2024.

S-au alăturat celebrării Sfintei Liturghii Arhierești, alăruti de pr. paroh Matei Chiriloaei, rectorii Seminarelor Teologice din Cluj-Napoca și Oradea, pr. Marius Furtună și pr. Anton Cioba, precum și un sobor de preoți invitați la sărbătoare. 

„O viață întreagă mă leagă de acest oraș și de această parohie”, a  afirmat Preasfinția Sa Claudiu, episcop de Cluj-Gherla, în cuvântul de învățătură, amintind faptul că Jibou este localitatea sa natală și mulțumind totodată Preasfinției Sale Vasile pentru invitația de a celebra împreună Sfânta Liturghie arhierească în această frumoasă parohie.

„Evanghelia de astăzi (Mt. 13, 24-30.37-43) ne vorbește despre o femeie, o femeie gârbovă și, după cum știți, în Sfânta Scriptură și cifrele și locurile sunt simbolice. E o femeie care e bolnavă, e gârbovită de 18 ani și Isus o vindecă într-o zi sâmbătă, iar răspunsul celor mai mari de Israel nu este așa cum ne-am aștepta, unul de bucurie.

Cum să te bucuri când o fiică o soră din mijlocul comunității tale este vindecată după 18 de ani de boală? Problema lor este că a fost vindecată de către Isus sâmbăta. Și atunci El face referință la cele șase zile pe care le avem la dispoziție. Apropo de simbolism: deci sunt șase zile la care cei mari, care nu-l înțeleg pe Isus și îl condamnă, fac referință la șase zile; pe de altă parte avem 18 ani, de trei ori câte șase. Și atunci înțelegeam că suntem în împărăția Prințului alungat al satanei, al șarpelui din vechime. Și de fapt, aceasta este boala de care suferă femeia și de care suferim cu toții: suntem aplecați înspre pământ și cumva suntem ca și cum am avea un jug pe gândul nostru care ne apleacă tot mai mult în jos”. Sunt cuvintele Preasfinției Sale Claudiu, rostite în cuvântul de învățătură, încercând să schițeze imaginea femeii gârbove în care ne putem regăsi și noi, femeie pe care Isus o scapă de suferința care o apleacă și o invită să privească din nou în sus, spre Dumnezeu, cel care o poate îndrepta, o mântuiește.

„De aceea suntem de fapt toți astăzi aici; pentru că, într-un fel sau altul, toți am fost mântuiți de această boală, în care ne plăcea să ne aplecăm și să privim doar pământul și am ajuns aici în Casa Domnului, privind Cerul. Coloana vertebrală a noastră nu mai este încovoiată, ci a fost vindecată și ne simțim nu doar oameni ai acestui Pământ.

…Dincolo de toate suferințele noastre, chiar dacă sunt suferințe depline, de trei ori câte șase. 666 știm că în Apocalipsă este cifra celui rău. Chiar dacă cel rău o are undeva în posesie pe deplin pe această femeie, ajunge un Cuvânt al lui Isus și femeia se îndreaptă și își ridică ochii înspre Cer”, a punctat Ierarhul de Cluj, amintind totodată că această sărbătoare a parohiei Jibou, cu hramul „Neprihănita Zămislire” ne invită să ne îndreptăm atenția către o altă femeie: „Maica Sfântă, cea care a beneficiat darul minunat de a fi concepută fără păcatul strămoșesc, ea ne vorbește despre viața noastră, ea ne vorbește despre speranța noastră despre o nouă realitate care ne scoate cu totul din cea în care trăim, oricât de grea, oricât de dificilă, și ne proiectează în veșnicie. Și Maica Sfântă este cea care ni-l aduce în lume, ca și dar Ceresc, pe Pruncul Isus”.

„Isus nu așteaptă să fim perfecți pentru a ne iubi, ci ne iubește pentru ca noi să devenim perfecți prin iubirea Lui… Isus vine ca prunc într-o iesle la nivelul Pământului tocmai fiindcă noi, care în acel moment aveam coloana aplecată înspre pământ, să îl putem vedea. Vine acolo unde îl putem vedea.

Dar în același timp, ne conduce privirea și ne îndreaptă șira spinări, înspre momentul Crucii, în care va trebui să îl privim în sus. Și trăim în aceste două realități din viața noastră: pe de o parte suntem în fiecare zi chemați de lumea în care trăim, de cel rău, să ne aplecăm spre cele de jos, să ne concentrăm doar spre ceea ce există jurul nostru. Dar chemarea lui Isus și a Maicii Sfinte este aceea de a ne îndrepta, de a privi spre cele de sus. Și nu este nimic altceva decât chemarea la a ne trăi Botezul. Fiindcă noi, în momentul Botezului, am spus-o cu toții, noi sau nașii voștri, că renunțăm la cel rău, la lumea aceasta și ne îndreptăm spre Hristos” (PS Claudiu Pop).

„Îi mulțumesc Preasfințitului Vasile, pentru prezența sa în locul nostru, pentru modul în care se îngrijește de noi, pentru modul în care ne păstorește și ne îndrumă tot timpul. Îi mulțumim și pentru faptul că are răbdare, ne ascultă și încearcă tot timpul să ne ajute să ajungem cât mai aproape de Dumnezeu.

Mulțumesc Preasfințitului Claudiu, fiu al acestei comunități Știm că astăzi aniversează ziua minunată a consacrării întru episcopat și îi urăm La mulți ani, să ne păstoriți cu credință și cu înțelepciune!”, a afirmat la finalul celebrării părintele paroh Matei Claudiu Chiriloaei, mulțumind totodată autorităților locale prezente și colegilor preoți care s-au unit sărbătorii, persoanelor consacrate, consiliului curatoral și tuturor credincioșilor, precum și corului seminariștilor din Oradea și Cluj-Napoca, condus de prof. dirijor Radu Mureșan.

Felicitări pentru aniversarea consacrării episcopale a Preasfinției Sale Claudiu au venit din partea Preasfinției Sale Vasile Bizău, Ierarh de Maramureș.

Evenimentul s-a încheiat cu un recital de colinde oferit de corul de seminariști.

Biroul eparhial de presă

 

 

La împlinirea a 35 de ani de la regăsirea libertății în România, profund recunoscătoare față de Dumnezeu, Biserica Română Unită, Greco-Catolică mărturisește zestrea moștenirii sale de credință și misiune în slujba neamului românesc.

Această chemare, inspirată de generația episcopului Inocențiu Micu în zorii modernității, după unirea cu Biserica Romei, a contribuit providențial la forjarea demnității creștine dimpreună cu vocația europeană a întregii nații.

Misiunea înfăptuită de Școala Ardeleană, inspirată de slujirea Evangheliei în suflete, de mărturia ei de libertate, evenimente precum Adunarea de la Blaj din 1848, dar și înfăptuirea Unirii din 1918, stau mărturie în favoarea demnității naționale românești de marcă europeană. Mai aproape de noi, istoria desființării și a persecuției Bisericii Greco-Catolice, exemplul și alegerile Cardinalului Martir Iuliu Hossu și a generației sale, confirmă cu luciditate recunoașterea României într-un univers transfigurat de libertatea în fața oricărei tiranii.

Identitatea românească s-a forjat, așadar, în temeiul legăturii cu Apusul creștin și civilizat. Fidelitatea față de un asemenea parcurs exprimă, astăzi mai mult ca oricând, demnitatea firească și dreptul nației noastre de a fi parte a civilizației occidentale, drept pe care și l-a câștigat prin jertfă.

Dumnezeu să binecuvânteze România!

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 

 

„Mulți sunt chemați, puțini sunt aleși”  a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău duminică, 1 Decembrie 2024, de Ziua Națională a României, în biserica tuturor românilor din Șișești, unde a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu părintele paroh Gabriel Horț și un sobor de preoți din Eparhie.

„Cuvântul Domnului din această duminică, (Mt. 22, 1-14 - Parabola invitaților la nuntă), ne invită să intrăm în logica Împărăției lui Dumnezeu, ne invită cu generozitate și gratuitate, cu așteptare, să dăm curs invitației.

Fiind Ziua națională a României, astăzi întreaga națiune este invitată să intre în logica Împărăției, a bucuriei, a nunții Fiului lui Dumnezeu”, a punctat Ierarhul de Maramureș, explicând cum logica lui Dumnezeu este una a incluziunii, este una care-i cuprinde pe toți, Dumnezeu îi cheamă și pe cei din centru ca și pe cei de la marginile societății, dar și pe cei care sunt în marginea vieții sau în căutarea drumului lor.

Împărăția lui Dumnezeu se află în interiorul fiecăruia, este  căutarea profundă după împlinire, după pace, după fericire, este un deziderat profund al inimii omului.

În totală opoziție cu Împărăția lui Dumnezeu se află împărăția omenească, care caută să strângă bunuri și aleargă după putere. Puterea creează mereu conflicte, iar oamenii se află mereu incomodați atunci când primesc invitația de a intra într-o logică nouă, logica de a crea bogăție în fraternitate și nu bazată pe exploatarea semenilor.

„Mulți sunt chemați, puțini aleși”, a afirmat PS Vasile, explicând faptul că a lua parte la nunta Domnului înseamnă a trăi acest lucru cu responsabilitate, a îmbrăca haina spirituală adecvată, la fel cum, atunci când participăm la evenimente, e normal să ne îmbrăcăm adecvat, în sintonie cu realitatea și demnitatea evenimentului. Îmbrăcămintea sufletului sunt virtuțile: milostivirea, bunătatea, iertarea, dragostea.  

„Aleșii sunt cei care dau curs chemării, cei care se pregătesc, care intră în logica nouă a iubirii lui Dumnezeu și trăiesc în lume în forma de a vesti ei înșiși timpul nou, Împărăția lui Dumnezeu prezentă în mijlocul nostru”, a conchis Episcopul de Maramureș.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost urmată de Te-Deumul cu ocazia Zilei Naționale a României și de Parastasul celebrat la mormântul servului lui Dumnezeu Vasile Lucaciu, ctitor al bisericii din Șișești. La final a avut loc depunerea de coroane la mormântul părintelui Vasile Lucaciu. 

Biroul eparhial de presă

 

 

Joi, 28 noiembrie 2024, s-a desfășurat, la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare, întâlnirea anuală a preoților din Eparhia de Maramureș.

Întâlnirea a debutat cu rugăciunea Acatistului Fericiților Episcopi Martiri.

După salutul călduros al Preasfinției Sale Vasile Bizău și îndemnul la o colaborare mai strânsă a preoților cu Episcopul și a preoților între ei, părintele Cristian Langa (Eparhia de Cluj-Gherla) a expus participanților conferința „Nu se improvizează nici martiriul nici veșnicia. Repere de pregătire pentru veșnicie în corespondența viitorului Episcop Martir Ioan Suciu”.

„Întâlnirea zilnică cu Domnul este principalul lucru care să caracterizeze viața preotului, cu ochii îndreptați fiind înspre Episcopii noștri martiri”, a afirmat părintele Langa, care a adus în lumină și posibilitatea mai puțin plăcută în care putem să cădem: să simțim o suprasaturație de informații atunci când vorbim despre martiri, iar noi să simțim viața lor ca fiind un capitol închis al istoriei, care nu ne privește.

Astfel a invitat părintele la asumare: „a ne asuma încă de acum perspectiva veșniciei și perspectiva martiriului”, prezentând fragmente din scrisori trimise între anii 1924-1948, de către viitorul Episcop Martir Ioan Suciu surorilor sale sau fiicelor sale spirituale, texte atent alese spre a urmări perspectiva martiriului și a veșniciei în trăirile spirituale ale Episcopului, „perspectivă foarte prezentă în viața sa”.

„Martiriul nu este ceva improvizat și nu îl furnizează alții (alții îl pot prilejui), el se pregătește zi de zi până când, dacă, îi vine timpul. Acesta se trăiește zilnic, pentru că zilnic suntem văzuți de Domnul”, a afirmat pr. Langa, aducând în lumină cuvintele lui Isus în evanghelia după Luca (9,23): „Cine vrea să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea în fiecare zi și să Mă urmeze”.  

„Moartea trebuie să fie cel mai de seamă act al vieții noastre”, a punctat părintele, explicând cum moartea martirilor este „încununarea vieții trăite în Dumnezeu, în spiritul credinței, al jertfei, al carității, al speranței. Moartea și veșnicia se pregătesc de-a lungul întregii vieți. Cine nu se pregătește la moarte, nu știe să trăiască. În timpul vieții adu-ți aminte că trebuie să mori și-n ceasul morții, că trebuie să trăiești… Martiriul episcopilor au fost încununarea unui lung parcurs care a durat o viață întreagă, cel puțin de când au decis ca viața lor va fi dată în mâinile Domnului, prin consacrare preoțească și a fost o continuă potrivire a pașilor, a inimii, a minții, o resincronizare, o dorință de creștere”.

 „Martirii sunt cununa de aur a Bisericii noastre” a afirmat Preasfinția Sa Vasile, care a invitat preoții să fie implicați și prezenți în ceea ce fac, în celebrări, în relațiile cu semenii, fără să uite să se pună în genunchi, deoarece „acel puțin pe care noi îl facem, în mâna Domnului se îmbogățește”. „Rezultatele nu sunt după așteptări întotdeauna, dar încrederea în Dumnezeu ne îndeamnă să fim conștienți că Dumnezeu se folosește și de cei mici și de cele slabe, ca sa-i jeneze pe cei mari și tari. Astfel putem să privim cu realism și credința Bisericii noastre în spațiul din țara noastră”, care poate să facă diferența.

Ierarhul a adus în lumină faptul că în 24 decembrie se deschide în Biserica Catolică Anul Jubiliar 2025, iar anul 2025 va fi și Anul Cardinal Iuliu Hossu, la nivel național, invitând preoții să se alăture inițiativelor de cinstire a memoriei Episcopului Martir Iuliu Hossu, dar și a tuturor episcopilor martiri.

Întâlnirea s-a încheiat cu prezentarea calendarului eparhial de evenimente din cadrul Anului Jubiliar 2025, de către părintele vicar general Florin Fodoruț și cu o agapă frățească.

Eparhia greco-catolică de Maramureș are în acest moment 143 de preoți și 165 de parohii, distribuite în 11 protopopiate.

Biroul eparhial de presă

 

 

Pagina 1 din 121