Joi, 28 Martie 2024

24 mai 2020: A început anul dedicat îngrijirii casei noastre comune

«În acest timp de pandemie, în care suntem mai conștienți de importanța îngrijirii casei noastre comune, îmi exprim speranța ca întreaga reflecție și angajarea comună să ajute la crearea și întărirea unor atitudini constructive pentru îngrijirea Creației.» Cu aceste cuvinte, pronunțate în cadrul rugăciunii "Regina Coeli", din 17 mai a.c., papa Francisc anunța Săptămâna Laudato si' care se încheie duminică, 24 mai a.c., când vor lua startul numeroase inițiative în vederea unui an dedicat îngrijirii casei noastre comune. Mai multe detalii sunt oferite de Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale. 

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaş

22 mai 2020 – Vatican News. Duminică, 24 mai a.c., începe o perioadă importantă, un An dedicat îngrijirii casei noastre comune, care va fi marcat prin diverse inițiative, cu un accent evident pe "convertirea ecologică". Va fi Anul aniversar special "Laudato si'". "Înainte de toate, avem nevoie de o mișcare a popoarelor "pornită de jos, o alianță a tuturor oamenilor de bunăvoință", se citește în ghidul informativ  publicat de Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale, în vederea acestei inițiative care se inspiră din enciclica papei Francisc "Laudato si'", din urmă cu cinci ani, ce reprezintă un punct de cotitură, un mod elocvent de a atrage atenția lumii asupra situației tot mai precare a casei noastre comune.

Departamentul în slujba dezvoltării umane integrale evidențiază relevanța documentului în raport cu diferitele probleme de mediu, observând că această a cincea aniversare se încadrează în cursul unei pandemii, context ce reliefează actualitatea mesajului scrisorii enciclice, ce apare ca fiind la fel de profetică astăzi ca și în 2015, când a fost publicată.
Documentul despre grija fată de casa noastră comună acționează ca o "busolă morală și spirituală" în vederea unui parcurs spre o lume mai pașnică şi mai durabilă. În cadrul acestui An aniversar special "Laudato si'" sunt programate diferite inițiative, după cum a precizat părintele Joshtrom Kureethadam, coordonatorul secției de ecologie din cadrul Departamentului, într-un interviu realizat de colega noastră Debora Donnini:
Părintele Kureethadam:  «Dorim ca acest An aniversar special să devină un timp de har în vederea unei schimbări de direcție. Pandemia care ne-a lovit ne indică imposibilitatea de a reveni la vechiul mod de a trăi și necesitatea de a crea o lume mai justă, mai echitabilă, mai fraternă şi mai sustenabilă. (…) Am putea împărți acest an în trei etape. Între 16 și 24 mai a.c. se marchează Săptămâna Laudato si', ce lansează cumva această aniversare specială. Apoi, sunt prevăzute diferite inițiative, precum o rugăciune care să fie recitată în întreaga lume la ora douăsprezece.
Așa-numitul "Timp al creației" va fi marcat între 1 septembrie și 4 octombrie. La jumătatea lunii iunie este prevăzut un webinar şi, în aceiași lună, urmează să apară un document inter-dicasterial. Pentru luna octombrie este prevăzută întâlnirea cu privire la alianța educativă, cu titlul "A reconstrui pactul educativ global", care ar fi trebuit să aibă loc la Roma, la 14 mai 2020.
În luna noiembrie este planificată o altă întâlnire importantă care a fost amânată din cauza pandemiei: manifestarea internațională "The Economy of Francesco" (”Economia lui Francisc”). Programată să aibă loc la Assisi, între 26-28 martie 2020, reuniunea a fost amânată pentru data de 21 noiembrie a.c. din cauza  măsurilor adoptate la nivel internațional pentru contrastarea efectelor Coronavirusului. (…)

De asemenea, ne-am gândit la premiile Laudato si', distincții prin care se recunosc eforturile multor persoane care se implică de mulți ani, prin acțiuni concrete și participative, în vederea salvgardării casei noastre comune.»   

Sursa: www.vaticannews.va/ro

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.