Joi, 28 Martie 2024

S-a încheiat a doua serie de exerciții spirituale pentru preoți

S-a încheiat joi, 8 octombrie, a doua serie de exerciții spirituale pentru preoții din Eparhia de Maramureș. Exercițiile au fost găzduite de mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației și s-au desfășurat în perioada 5-8 octombrie. Meditațiile cu tema principală „Umanitatea în Hristos” au fost ținute de pr. Olivo Bossa, călugăr iezuit.

S-a vorbit și s-a meditat asupra a ceea ce înseamnă să fii om în Hristos, iar ca om în Hristos, să devii ucenic al Lui. Zile dedicate, deci, aprofundării temei umanității, umanizării și a urmării lui Hristos în ucenicie.

„Au fost pentru noi zile înălțătoare, ne spune pr. protopop Iusco Vasile. Fiecare dintre noi am simțit unde, în ce punct, trebuie să ne perfecționăm. Pentru mine a fost o reînnoire și o reactualizare a faptului că suntem ceea ce suntem doar în Hristos. Fără Hristos nu putem să fim nici oameni, nici ucenici, nici apostoli. Atât timp cât rămânem în legătură permanentă cu El, suntem umani și ne umanizăm și pe noi și pe ceilalți”. „Putem să gândim la umanitatea întreagă care tinde spre Hristos ca la o piramidă în vârful căreia se află Hristos, iar la bază oamenii, ca niște raze, care caută să ajungă spre vârf. Este de la sine înțeles că pe măsură ce ne apropiem de Dumnezeu, ne apropiem și de oameni, deoarece distanța dintre noi se micșorează, iar pe măsură ce ne îndepărtăm de Dumnezeu, ne îndepărtăm și de oameni. Iubirea pentru Dumnezeu și pentru semeni nu poate să meargă decât în proporție directă, deoarece merg în aceeași direcție. În iubirea lui Hristos redescoperi și iubirea semenilor”, ne-a explicat pr. Iusco, ca rezumat al zilelor de reculegere.   

Exercițiile spirituale pentru preoți se vor relua în primăvara anului 2021.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.