Vineri, 29 Martie 2024

Căutările domnului Eminescu

În data de 15 ianuarie 2019, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, la Biblioteca Județeană Petre Dulfu din Baia Mare, s-a desfășurat conferința Eminescu. Spiritualitatea și căutările sale, ajunsă la a III-a ediție.

Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Maramureș prin Departamentul pentru Cultură și au intervenit prof. dr. univ. Cornel Munteanu și pr. dr. George Marius Nicoară. De asemenea, în cadrul evenimentului, un grup de patru eleve ale Colegiului Național Mihai Eminescu din Baia Mare, îndrumate de doamnele profesoare de limba română Monica Cândea și Mihaela Popan, au avut prilejul de a recita din opera eminesciană.

Simbol al culturii naționale, Eminescu rămâne un reper de bază al literaturii române și se încadrează într-o actualitate a mesajului de gustat și de trăit. Dilemele și aparentele contradicții din opera lui sunt tot atâtea drumuri deschise în contemporaneitate și întruchipează un spirit căutător de armonie prin zbuciumul cotidian al vieții care pâlpâie. O viață trăită într-o perenă căutare înseamnă o viață care uneori poate să treacă de cadrele unui pat procustian, dar, în definitiv, arată o acțiune, o activitate interioară, un suflu care-și caută menirea. Ceea ce, printre altele, se regăsește ca model în universul eminescian.

„Eminescu merită eliberat de canoanele literare și de cele ideologice și trecut prin canonul personal”, spunea prof. Munteanu, asemenea unei invitații la lectură pentru cei prezenți. „Căutarea și dilema din opera eminesciană denotă viață și arată o pâlpâire a minții și a spiritului, un adevărat testament de vitalitate dăruit posterității de Eminescu”, a punctat pr. Nicoară.

Cu această ocazie se aduc mulțumiri cordiale celor prezenți la eveniment, de asemenea doamnelor profesoare de la Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare și elevelor care au recitat, Bibliotecii Județene Petre Dulfu din Baia Mare și prof. univ. dr. Cornel Munteanu pentru hermeneutica avizată asupra căutărilor și actualității eminesciene.

Pr. Dr. George Marius Nicoară

eminescu1

eminescu2

eminescu3

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.