Sâmbătă, 20 Aprilie 2024

S-a desfășurat la Baia Mare cea de-a XV-a ediție a simpozionului comemorativ „Arestarea Episcopilor. De la martiriu la fericire”

Vineri 18 octombrie și sâmbătă, 19 octombrie, s-a desfășurat la Baia Mare cea de-a XV-a ediție a simpozionului comemorativ „Arestarea Episcopilor. De la martiriu la fericire”, simpozion organizat anual de către Asociația AGRU.

Evenimentul s-a deschis vineri, 18 octombrie, la ora 18:00, cu Sfânta Liturghie Arhierească, celebrată la Biserica „Sfântul Anton” din Baia Mare.

Sâmbătă, 19 octombrie, începând cu ora 10:00, a avut loc o serie de conferințe, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Au intervenit: Dr. Sana Silviu, cu conferința: „Părintele Alexandru Rațiu în vizorul securității (1945-1948)”; Dr. Marius Câmpeanu, cu conferința „Episcopul Mihail Pavel (1827-1902). Două decenii de viață în slujba românilor maramureșeni”; Pr. Dr. Ioan Tîmbuș, cu conferința „O pagină de credință – mărturia Fericitului Vladimir Ghica despre preotul ieudean Vasile Chindriș”; Pr. Simion Mesaroș cu conferința „De la începutul calvarului, 28 octombrie 1948, la beatificarea a șapte episcopi martiri – 2 iunie 2019”; Prof. drd. Zamfira Tîmbuș, cu conferința „Vizitele canonice ale episcopului Iuliu Hossu”; Etnolog Janeta Ciocan, cu conferința „Iuliu Hossu și Episcopul Alexandru Rusu, mecenați ai culturii populare tradiționale din Maramureș”.
A moderat profesorul Lucian Miclăuș.

Simpozionul este organizat anual de către Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU), Filiala Baia Mare III (Sfântul Anton de Padova) și reprezintă un moment de comemorare a tristei acțiuni de arestare a întregului Episcopat greco-catolic pentru refuzul de a semna forțat trecerea la Biserica Ortodoxă, fapt petrecut pe data de 28 octombrie 1948.  

Biroul eparhial de presă

  

  

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.