Vineri, 29 Martie 2024

LONDRA, 26-29 octombrie 2017: Preasfințitul Vasile Bizău a participat la Întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa

În zilele de 26 - 29 octombrie 2017, Preasfințitul Vasile Bizău a fost prezent la întâlnirea anuală a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa, găzduită în acest an de către Eparhia Catolică Ucraineană „Sfânta Familie” din Londra, Eparhie păstorită de către Excelența Sa, Episcopul Hlib Lonchyna. Întâlnirea a avut loc la Centrul pentru Unitate a mișcării Mișcării Focolarilor, la Welwyn Garden City. „Au fost zile intense de întâlniri, conferințe, dezbateri, dar mai ales de fraternitate și rugăciune, în care au fost împărtășite speranțele și suferințele, proiectele și dificultățile Bisericilor Catolice Orientale din Europa.”, citim în comunicatul dat la finalul întâlnirii.

Au participat în jur de 40 de episcopi, preoți și cateheți, veniți din toată Europa, care au reflectat și asupra situației credincioșilor catolici orientali care trăiesc în diaspora, în aceste zile aniversându-se 60 de ani de existență a Eparhiei Ucrainiene „Sfânta Familie” din Londra, gazda întâlnirii.

Însuși Papa Francisc a transmis un salut Episcopilor reuniți la Londra, prin persoana Nunțiului Apostolic în Marea Britanie, E. Sa. Edward J. Adams: „Papa Francisc a invocat binecuvântarea apostolică asupra întâlnirii și a transmis salutul său credincioșilor din Eparhia Ucraineană și în special, Arhiepiscopului Major”, citim în comunicat. Prezenți la întâlnire au fost și reprezentanți ai Bisericilor Anglicană și Ortodoxă, pe care episcopii au numit-o „dovadă a bunului climat ecumenic din această Ţară”.

Potrivit aceluiaș comunicat, s-a vorbit, în cadrul dezbaterilor, despre importanța catehezei și a mistagogiei (inițiere în misterele sacre), ca forme privilegiate de a-L vesti pe Hristos. Acestea să fie bazate pe Evanghelie, pe textele liturgice, pe iconografie, cu scopul de a „conduce credincioșii la contemplarea misterului lui Hristos, Cuvânt al lui Dumnezeu întrupat din Spiritul Sfânt și din Fecioara Maria”. În cadrul Sfintelor Liturghii celebrate împreună, Episcopii s-au rugat pentru pacea și reconcilierea poporului ucrainean, precum și pentru creștinii persecutați în Orientul Mijlociu.

Următoarea întâlnire a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa se va desfășura, în perioada 14-17 iunie, în Eparhia Italo Albaneză de Lungro, Italia.

Biroul eparhial de presă

 

Sursa foto: http://www.eparhiaclujgherla.ro

https://www.facebook.com/UkrainianCatholicCathedralOfTheHolyFamily

https://www.facebook.com/paul.chomnycky

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.