Joi, 28 Martie 2024

Azi, 1 septembrie, începe Anul Nou Bisericesc

An de an, la data de 1 septembrie începem noul an bisericesc, instituit de Părinții Bisericii la Sinodul I de la Niceea (anul 325).

Această dată poartă cu sine mai multe semnificații. Evreii începeau noul an civil în luna Tișri, care corespunde cu luna septembrie. Potrivit tradiției, Mântuitorul Isus Hristos și-a început activitatea publică tot în ziua de 1 septembrie. În evanghelia după Luca (Lc 4,14 urm.) se spune că Isus s-a întors, prin puterea spiritului în Galileea, după ce a fost ispitit în deșert. Aici, a intrat într-o Sinagogă într-o zi de sâmbătă, unde a citit cuvintele profetului Isaia care spuneau: Spiritul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor eliberarea şi orbilor vederea din nou; să slobozesc pe cei striviți. Şi să vestesc anul plăcut Domnului (Isaia 61,1-2 şi Luca 4,18-19). După aceasta Isus Hristos a început să vorbească, spunând că azi s-au împlinit cuvintele din Scriptură (Lc 4,21). Profeția lui Isaia se împlinește în persoana Sa. Așadar, odată cu venirea Mântuitorul începe anul cel bineprimit Domnului (Lc 4,19).

Noi începem un an nou de Mântuire, în care îl rugăm pe Domnul să-l săvârșim împlinind voia lui cea Sfântă spre a noastră mântuire.

Pr. dr.  Florin Marusciac

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.