Vineri, 29 Martie 2024

PS Vasile în JOIA MARE: Patimile Domnului sunt la fel de actuale și astăzi. El suferă pentru toți fiii care se îndepărtează de casa Tatălui

„În celebrările Pascale, Biserica încearcă să concentreze mesajul bogat al mântuirii noastre. Cu celebrarea din Joia Mare, începem celebrările dedicate misterului patimii, morții și Învierii Domnului nostru Isus Hristos, Paștele Său și al nostru”, a afirmat PS Vasile, în cadrul Sfintei Liturghii din Joia Mare (29 aprilie 2021), la biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare.  

Faptul că Isus și-a dat jos haina  și a  făcut acest gest la care niciunul dintre ucenici nu se aștepta este simbol al celui cu care El vrea să se asemene, este imaginea sclavului, „iar prin gestul spălării picioarelor ucenicilor, Isus se pune în condiția servilă a robului. Prin aceasta, i-a învățat pe toți, prin gesturi și atitudine, profunzimea misterului iubirii lui Dumnezeu, care nu poate fi cuprins de mintea noastră”, iubirea gratuită a Tatălui pentru noi.

 

Joia Mare este ziua în care Isus a instituit cele două Taine: Euharistia și Preoția

 „În acestă zi, a explicat Ierarhul, Biserica face memoria gesturilor lui Isus de la ultima cină, face memoria Tainei Preoției, pe care o actualizează în celebrarea liturgică și Preoția este legată de Taina Euharistiei. În gestul dăruirii de sine, Isus lasă în memoria noastră, a celor de astăzi, care participăm la această celebrare, persoana Sa. Noi toți suntem boabe care se fărâmițează și se amestecă pentru a forma un aluat care să dospească și să devină pâine, hrană, iar Preoția este Taina întrupării iubirii lui Dumnezeu de a face din poporul lui Dumnezeu o pâine care să se aducă jertfă de laudă lui Dumnezeu. Pâinea este un aliment esențial al vieții, este imaginea desăvârșită a întâlnirii iubirii lui Dumnezeu cu generozitatea omului care se lasă transformat, schimbat de har”.  

După Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Preasfințitul s-a dezbrăcat de hainele arhierești, a îngenunchiat și a spălat picioarele preoților, rememorând gestul făcut de Isus apostolilor săi.

 

Denia Celor 12 Evanghelii

Seara, de la ora 18:00 a fost celebrat cel de-al doilea oficiu din cadrul celebrărilor Pascale: Denia Celor 12 Evanghelii. Cu această ocazie, Preasfințitul Vasile, la finalul celebrării, a îndrumat credincioșii prezenți în biserica „Sfânta Maria” din Baia Mare la conștientizarea faptului că Isus este un om al suferinței, al durerilor: „El suferă și astăzi din iubire pentru noi, suferă pentru toți fiii Săi care se îndepărtează de casa Tatălui, suferă pentru toți aceia care se înstrăinează și în însingurarea lor, necazul lor și suferința lor nu pot să se întoarcă la casa Tatălui, nu se regăsesc pe ei înșiși. Pentru toți aceștia, patimile Domnului sunt la fel de actuale și astăzi”.

 

Biroul eparhial de presă

 

 

000

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.