Duminică, 16 Iunie 2024

17-20 Mai 2024 - PS Vasile în pelerinaj la Lourdes, alături de credincioșii greco-catolici din Paris

„Chiar dacă suntem foarte obișnuiți cu rugăciunea de cerere, aceasta ar trebui să fi precedată de alte două tipuri de rugăciuni: cea de laudă și cea de mulțumire”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cateheza țintă sâmbătă, 18 mai 2024, în cadrul pelerinajului Parohiei greco-catolice „Sfântul Gheorghe” din Paris la Lourdes, care a avut loc în zilele 17-20 mai 2024.  

Au fost zile intense de rugăciune și meditații, spovadă și reculegere pentru cei peste 550 de credincioși greco-catolici din Paris, care au ales să petreacă Sărbătoarea Rusaliilor sub ocrotirea Sfintei Fecioare de la Lourdes.

În acest an, Preasfinția Sa Vasile Bizău s-a deplasat spre a fi însoțitor spiritual al grupului, alături de părintele paroh Mihai Marina, părintele Ghiran Remus (paroh de Turț), Părintele Nicolae Chira (Eparhia de Cluj-Gherla) și părintele Leon Doroș, călugăr bazilian la Prilog.

În cateheza sa, punctul central de meditație al pelerinajului, Ierarhul a explicat cum rugăciunea este relația noastră cu Dumnezeu și în rugăciune îl descoperim pe Dumnezeu, dar ne descoperim și pe noi, cu defectele și calitățile noastre și cu ajutorul Său, suntem capabili să vedem binele în ceilalți și în lume.

Alegând ca suport două texte biblice, Capitolul 18 din Cartea Facerii și Capitolul 18 din Evanghelia după Luca, PS Vasile a explicat cum „rugăciunea lui Avram este o rugăciune constantă și insistentă și este una care îi cuprinde și pe alții; Avram se roagă și pentru semeni și vrea să-i ajute. La fel și omul care este unit cu Dumnezeu vrea binele tuturor, nu numai binele său”.

Același fel de rugăciune îl regăsim în Capitolul 18 al Evangheliei după Luca, Parabola judecătorului nedrept, unde ne este explicat cum trebuie să ne rugăm și cât de statornici să fim în rugăciune ca să nu ne cuprindă răul.

Pornind de la Pilda vameșului și a fariseului, Preasfinția Sa a explicat faptul că Isus vrea să ne spună cum fariseul vorbește cu sine, se roagă către sine, stă de vorbă cu el și se laudă, așteptând ca Dumnezeu să-l premieze. Acesta nu-l caută pe Dumnezeu în rugăciunea sa, el își expune partea bună și se consideră mai bun decât ceilalți. „În acest fel, mândria intră în sufletul omului”, atrage atenția Arhiereul, explicând cum acest fel de rugăciune este incomplet... „Vameșul, care era considerat un păcătos public, vine în fața lui Dumnezeu cu puține cuvinte și se roagă Lui: Dumnezeule, fii milostiv mie păcătosului! Atunci când te rogi din suflet, Îl lași pe Dumnezeu să lucreze în viața ta”, a punctat PS Bizău.

„Îi mulțumim Domnului că ne-a însoțit în toate aceste zile intense de rugăciune cu prezența Sa care ne mângâie, ne dă forță, ne dă speranță și ne asigură că rămâne cu noi”, a afirmat PS Vasile în omilia din ultima zi a pelerinajului, luni, 20 mai, a doua zi de Rusalii, Sărbătoarea Preasfintei Treimi, pentru credincioșii greco-catolici din Franța. „Aici, la Lourdes, foarte multe persoane se vindecă trupește și sufletește, prin revigorare spirituală și acesta este un semn al prezenței lui Dumnezeu care ne însoțește, care ne spune  să avem curaj: Curaj, Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor, le spune Isus ucenicilor Săi la sfârșitul Evangheliei Sale. Și tot atunci, Isus Înviat suflă asupra ucenicilor Săi. Acest suflu de viață este suflul lui Dumnezeu, este suflul de viață care însoțește viața noastră biologică, dar trăirea în credință ne dă o viață nouă, prin trăirea în prezența lui Dumnezeu, o prezență care este în profundul trăirii noastre și de acolo se manifestă, ne transforma viața”, a punctat Ierarhul, explicând că atunci când un om trăiește în lumină, el este lumină și se manifestă prin bunătate, dreptate și adevăr. Arhiereul a îndemnat pelerinii să se întoarcă astfel transformați la casele lor, amintind totodată gesturile de bunătate manifestate între ei în aceste zile petrecute împreună, fapte pe care le-a numit „rod al prezenței Spiritului Sfânt”.  

„După Cuvintele Psalmistului, Paharul Mântuirii l-ați luat și dumneavoastră și v-ați umplut de Spirit Sfânt. Numele Domnului l-ați chemat zilele acestea și El și-a făcut simțită prezența în mijlocul nostru”, a afirmat la final pr. paroh Mihai Marina, care a mulțumit Preasfinției Sale Vasile pentru prezența în mijlocul pelerinilor din Franța, pentru Sfintele Liturghii celebrate și pentru cuvintele profunde sădite în inimile credincioșilor în aceste zile, dăruindu-i un buchet de flori și o farfurie decorativă cu fotografia întregii comunități care a participat la pelerinajul de la Lourdes. Părintele a mulțumit colegilor preoți care s-au făcut pelerini împreună cu comunitatea din Paris, Sorei Veronica (OSBM), seminariștilor de la Roma și tuturor credincioșilor parohiei, pentru aceste zile de har petrecute împreună, sub ocrotirea Sfintei Fecioare de la Lourdes.

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.