Vineri, 19 Aprilie 2024

„Preot în veac ești tu”

Comunitatea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Vasile Bizău luni, 2 mai, a doua zi de Paști. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, Preasfințitul a ridicat la treapta preoției pe diaconul Laurențiu Ioan Costin.  

„Astăzi sunt aici, în mijlocul dumneavoastră, în Satu Mare și pentru a hirotoni un nou preot; un preot care să fie și el un martor al învierii Domnului. Să fie un apostol, după modelul apostolilor care l-au urmat îndeaproape pe Isus. Isus spune despre sine: Eu sunt Păstorul cel bun și Eu cunosc oile Mele și ale Mele Mă cunosc pe Mine. Cel care nu este nu este păstor, vede lupul venind, lasă oile și fuge. Iar cel care este păstorul, își pune sufletul pentru oi. Isus este acest Păstor care și-a pus sufletul pentru noi. Taina preoției se reînnoiește mereu cu fiecare persoană care primește harul Spiritului Sfânt și care devine un mărturisitor și martor al Învierii, un propovăduitor și un păstor. Un păstor pentru inima lui Isus care să-și pună viața în disponibilitate pentru turmă, pentru comunitate. Preotul care își pune la dispoziție întreaga lui capacitate și se lasă în mâinile Domnului, acela îndeplinește îndeaproape această misiunea așa cum se cuvine. Atunci când vine lupul și sunt atâția lupi -ceea ce sunt învățăturile lumii în care trăim-, trebuie să aibă grijă de turmă și să o ducă pe calea lui Isus, pe calea Evangheliei, acea cale a iubirii și speranței care să nu se stingă din sufletul omului. Aceasta este misiunea preoțească și astăzi, care se reînnoiește mereu prin persoanele care sunt disponibile să primească această taină și să fie slujitori, mărturisitori și iubitori ai Învierii lui Isus”, a spus Preasfințitul Vasile spre sfârșitul omiliei, care avut ca temă centrală importanța dragostei oamenilor pentru Dumnezeu: „Dragostea din sufletele oamenilor pentru Dumnezeu este cea care ne face să trecem peste orice încercare, peste orice dificultate. Dragostea din sufletul omului credincios este cea care le învinge pe toate. Așa cum Sf. Apostol Pavel ne spune că fără dragoste nu suntem nimic. Dragostea toate le poate, toate le rabdă. Ea este binevoitoare, nu caută răul și dragostea este cea care învinge răul. Viața noastră creștinească stă pe această iubire a lui Dumnezeu, pe care noi o purtăm (precum femeile mironosițe) în aceste vase de lut în trupul nostru. Dragostea lui Dumnezeu care izvorăște din mormântul gol și care ne înștiințează pe fiecare dintre noi că Isus este viu și că ne însoțește pe drumul vieții. Această dragoste a învins toate, de-a lungul timpului. Și generații după generații de creștini trăim în dragostea lui Dumnezeu… Iar prin dragoste și prin speranță ne reînnoim, indiferent de vârstă. La Paști, timpul se reînnoiește și Cel ce a învins moartea ne dă și nouă această putere”, a afirmat ierarhul.

La sfârșit, episcopul l-a încredințat pe noul preot rugăciunilor și susținerii comunității parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”: „Îl încredințăm rugăciunilor dumneavoastră pe diaconul Laurențiu Costin, care astăzi va primi taina preoției și ne rugăm împreună la această Sfântă Liturghie ca harul care se coboară peste el să-l întărească pe această cale și dumneavoastră să-l susțineți, să-l primiți cu toată  dragostea, să-l însoțiți, pentru că si păstorii au nevoie de însoțire și de susținere, pentru ca în lupta cu cel care este dușmanul spiritual, comunitatea și păstorul să fie uniți și puternici”.

 Pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno din Roma, a făcut o scurtă descriere a parcursului academic a diaconului Laurențiu.

La sfârșitul ceremoniei, mulțumirile noului preot s-au îndreptat, în primul rând, către Bunul Dumnezeu: „Mulțumesc Bunului Dumnezeu, care a sădit în inima mea această chemare la sfințire. Astăzi sărbătorim prin rugăciune… Atunci când asistăm la o hirotonire de preot, auzim expresia: un nou lucrător în via Domnului. Deseori Mântuitorul nostru Isus Hristos le vorbea oamenilor făcând referire la muncile agricole. Mi-am adus aminte de bunicii noștri care mergeau la munca câmpului dimineața la răsăritul soarelui și înainte să înceapă aratul, se opreau la marginea pădurii și se rugau lui Dumnezeu. Nu se rugau din frica de a nu reuși să lucreze pământul, aveau o bogată experiență în acest sens, dar știau că, în ciuda tuturor eforturilor umane, roada este un dar al lui Dumnezeu. Așadar și noi astăzi, ne-am adunat și ne-am încredințat Milostivirii Bunului Dumnezeu.

Mulțumesc preasfințitului Vasile, prin a cărui binecuvântare încep astăzi misiunea. Mulțumesc tuturor preoților care m-au însoțit astăzi, părintelui rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno, care cu grijă părintească mi-a însoțit pașii în parcursul meu la Roma, părinților, fratelui, părintelui protopop Roman Dumitru și curatorilor, corului și tuturor credincioșilor prezenți”, a spus preotul Laurențiu Costin.           

Părintele Laurențiu s-a născut pe data de 20 sept. 1985 în localitatea Recea (MM).
A urmat Liceul de Arta din Baia Mare, unde am studiat Canto Clasic și pian complementar.
După terminarea liceului, timp de un an, a făcut o experiență de mănăstire la Prislop. A studiat apoi Medicina Veterinară la Cluj Napoca. Ulterior, a urmat facultatea de filosofie în cadrul Universității „Urbaniana” din Roma și teologie în cadrul Ateneului „Sant’Anselmo” din Roma, fiind primit în cadrul comunității monahale a mănăstiri „San Gregorio al Celio”.

În anul 2012 a fost trimis la Roma de către PS Vasile Bizău (ca si student al Eparhiei de Maramures, în cadrul Colegiului Pio Romeno din Roma), unde a urmat cursurile de masterat în Teologie Biblică, la Universitatea „Gregoriana”.

În februarie 2016 a susținut examenul final pentru acordarea titlului de Masterat în Teologie Biblică. În 2014 s-a căsătorit, iar din 20 August 2015 ocupă funcția de secretar din cadrul Protopopiatului Greco-Catolic Satu-Mare. Din Octombrie 2015, în urma unui concurs pe post, predă religia la Școala Gimnazială nr.1 „Grigore Moisil” din Satu Mare.

A fost ridicat la treapta diaconatului pe data de 26 decembrie 2015 de către Preasfințitul Vasile Bizău.

Biroul eparhial de presă

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.