Marți, 23 Aprilie 2024

JOIA MARE: Oficiul Spălării Picioarelor la biserica Sfânta Maria

„Aceasta este o zi cu o semnificație mai profundă, o zi care ne invită pe toți să mergem la ceea ce este esențial pentru a putea rememora și apoi actualiza evenimentele fondatoare ale credinței noastre. Să rememorăm ceea ce s-a întâmplat, așa cum Evanghelia consemnează și transmite peste timp și să actualizăm ceea ce stă în puterea noastră și în datoria noastră, pentru a oglindi acest mister al iubirii lui Dumnezeu pentru noi. Joia Mare ne duce la izvor, ne duce la evenimentele fondatoare care ne fac să fim ceea ce suntem: creștini, preoți, persoane consacrate, familiști… Astăzi celebrăm cele două evenimente fondatoare ale vieții de credință și ale preoției: Cina cea de Taină – Euharistia și Spălarea Picioarelor. Sunt două atitudini și două gesturi fundamentale ale lui Isus, care vin să spună, în esență, tot mesajul Său”, a spus Preasfințitul Vasile Bizău în deschiderea omiliei din cadrul Sfintei Liturghii celebrate în Joia Mare (13 aprilie) la biserica Sfânta Maria din Baia Mare. „Isus nu mai folosește multe cuvinte în aceste ultime zile: începând cu intrarea în Ierusalim și cu prezența în casa prietenilor săi –Maria, Marta și Lazăr- și până la strigătul de pe cruce, sunt puține cuvintele lui Isus. Și toate acestea, pentru că tot ce avea de îndeplinit, a îndeplinit… a învățat și a săvârșit totul pentru a ne invita pe noi să intrăm în această logică a lumii noi, cea a Împărăției lui Dumnezeu”, a mai spus Arhiereul.

Celebrarea a fost una profundă si a reușit să-i introducă pe toți ce prezenți în acest mister la Iubirii divine pentru omenire, care culminează cu moartea și Învierea lui Isus.

După Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, Preasfințitul s-a dezbrăcat de hainele arhierești, a îngenunchiat și a spălat picioarele celor doisprezece preoți, rememorând gestul făcut de Isus apostolilor săi. „Acesta nu este doar gestul celui care prezidează o ceremonie, este un gest concret pe care Isus îl face cu ucenicii săi, iar noi actualizăm acest gest astăzi”, a spus Ierarhul.

Biroul eparhial de presă 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.