Vineri, 29 Martie 2024

Suntem în perioada Triodului. Ce înseamnă acest lucru?

Anul Bisericesc se împarte în 3 mari perioade: Perioada Triodului, Perioada Penticostarului și Perioada Octoihului. 

Etimologic, termenul „triod” provine din limba greacă, de la „triodion”, format din cuvintele „tria” (trei) și „odi” (odă), și înseamnă cântare sau imn în trei ode sau strofe, ceea ce înseamnă că în această perioadă, cântările din cadrul oficiilor primesc o nuanță specială.  

Dacă verificăm dicționarul limbii române, vedem ca Triodul este explicat ca fiind „Carte rituală cuprinzând cântările și rugăciunile din cele 10 săptămâni dinainte de Paște”. Așadar, deducem că acest termen are două semnificații: fie cartea care cuprinde rugăciunile și cântările din această perioadă specifică, fie însăși perioada.

Perioada Triodului, cea care a început duminică, 9 februarie 2020, în Duminica Vameșului și a Fariseului, poate fi numită un parcurs pregătitor care ne conduce spre Învierea Domnului.  

Ea începe cu 3 săptămâni înaintea Postului Mare, deci cuprinde 10 săptămâni, dintre care primele 3 sunt pregătitoare Postului Mare, iar următoarele 7 fac parte din Postul Mare, întreaga perioadă fiind una pregătitoare Paștelui. În acest parcurs, textele evanghelice și cântările din cadrul celebrărilor liturgice sunt alese astfel încât să introducă omul în acea stare în care să-și dorească reînnoirea și învierea spirituală, să-și dorească pocăința și să redobândească Împărăția Cerurilor, pierdută prin neascultare și căderea în păcat.

Astfel, Duminicile care fac parte din Triod sunt: 1. Duminica Vameșului și a Fariseului; 2. A Fiului risipitor; 3. Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi (a lăsatului sec de carne); 4. Duminica Alungării lui Adam și a Evei din Rai (a lăsatului sec de brânză); 5. Duminica I din Postul Mare (A Dreptei credințe); 6. Duminica a II-a din Postul Mare (A Paraliticului); 7. Duminica a III-a din Post (a Sfintei Cruci); 8. Duminica a IV-a din Postul Mare (A Surdomutului); 9. Duminica a V-a din Postul Mare (Cererea fiilor lui Zevedeu); 10. Duminica a VI-a din Postul Mare (a Floriilor).

Tot acest parcurs este deci unul menit să ne ajute să înțelegem starea spirituală în care ne aflăm, să înțelegem că prin păcat s-a pierdut Raiul, că Dumnezeu este îndelung răbdător și îndurător, că a Fiului Său, care a acceptat moartea și a Înviat în ziua Paștilor, poate să ne învie și pe noi din moartea păcatului.  

Sursa: Tipic Bisericesc, Tipografia Seminarului Teologic Greco-Catolic, Blaj, 1931.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.