Vineri, 19 Aprilie 2024

PS Vasile la Satu Mare: „Cum putem să învingem moartea? Atingându-ne de Hristos.”

Duminică, 8 noiembrie 2020, PS Vasile Bizău a celebrat Sfânta Liturghie în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Satu Mare. Aici biserica a îmbrăcat haine de sărbătoare și aici s-au adunat în număr mult mai mic decât de obicei, după cum a afirmat pr. protopop și paroh Dumitru Roman, credincioșii parohiei, pentru a-i cinsti pe cei doi arhangheli ocrotitori ai comunității.

Cu toate că trăim vremuri dificile și nu putem să ne adunăm în număr mare la evenimente, „Bucuria celebrării rămâne mereu aceeași, pentru că în dimensiunea spirituală și în legătura de credință, realitățile rămân mereu aceleași. Prin speranța pe care o purtăm în suflet, prin legătura noastră de credință și prin faptul de a ne prezenta în fața lui Dumnezeu ca fii, rămânem cu aceeași seninătate, cu aceeași bucurie sufletească și cu aceeași încredere”, a afirmat Preasfințitul Vasile în deschiderea cuvântului de învățătură rostit în cadrul celebrării. Prin cuvântul adresat Efesenilor (Ef. 2, 14-22), Sfântul apostol Pavel ne întâmpină spunând: „Hristos este pacea noastră!”. În lumina acestor cuvine, Ierarhul a invitat credincioșii să privească dincolo de suferința din aceste zile de încercare, în care mulți se roagă și veghează la sănătatea lor și a semenilor lor, „să poată fiecare să-și regăsească pacea interioară și în același timp să se fortifice în credință”. Pentru că despre credință ne vorbește și evanghelia duminicii de astăzi (Lc. 8, 41-56): „Crede numai, îi spune Isus lui Iair și vei vedea că fiica ta va avea un destin fericit... Tu continuă să rămâi statornic, nu-ți pierde încrederea, nu-ți pierde speranța, chiar dacă este un dat de fapt și vestea care a venit: -Fiica ta a murit. Nu-l mai necăji pe învățătorul pentru că totul s-a terminat-”, lasă impresia că nu mai are rost, „Isus vine în întâmpinare, ascultând această veste și-i spune: „Crede doar! Nu te tulbura, continuă pe mai departe să rămâi pe aceleași coordonate ca și până acum… crede pe mai departe, contrar tuturor întâmplărilor, și vei vedea puterea credinței, care este dătătoare de viață ”.

Isus vrea să ne explice cum, în pofida faptului că vom muri cu toții natural, biologic, putem să alegem un remediu împotriva morții vieții sufletești... „Dacă în dimensiunea biologică ne ducem cu toții înspre moarte, în partea profundă a existenței noastre personale putem să învingem moartea. Cum putem să învingem moartea? Atingându-ne de Hristos, călătorind în viața aceasta împreună cu Hristos, luând harul lui Dumnezeu, așa cum s-a atins femeia bolnavă de 12 ani de Hristos și instantaneu s-a vindecat, călătorind în viața aceasta cu o logică nouă a vieții. De fapt, în aceasta se sintetizează mesajul evanghelic de astăzi (Lc. 8, 41-56 și Lc. 10, 16-21), în această nevoie de credință care să ne facă să trăim într-o logică nouă, care ne reînnoiește, ne transformă și această nouă logică a vieții ne asigură, împreună cu Hristos, ceea ce vom vedea: Împărăția lui Dumnezeu, viața veșnică de după moarte, dar și viața veșnică astăzi, în noi, prin har și dăruire totală în iubire celorlalți”. Sunt cuvintele prin care Eparhul de Maramureș a invitat credincioșii să abandoneze logica veche și să se deschidă, prin credință unei noi logici, cu puterea harului, logica eliberatoare, logica vieții veșnice care începe de pe pământ, începe din interiorul nostru. Totul în lumina evangheliei de duminică, bogată în semnificații și în sens, care ne-a relatat o vindecare (a femeii care de 12 ani avea hemoragie și nu găsea tratament la medici) și o înviere (a fiicei de 12 ani a Mai Marelui Sinagogii, Iair), ambele fiind posibile cu ajutorul intervenției harului lui Dumnezeu.

Părintele Dumitru Roman, parohul comunității și protopop de Satu Mare, împreună cu preoții slujitori Pop Andrei și Costin Ioan Laurențiu,  a mulțumit Preasfințitului pentru prezență, dar și tuturor credincioșilor care s-au unit în rugăciune cu ocazia hramului comunității lor.

Biroul eparhial de presă

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.