Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Funeraliile părintelui PALLAI Adalbert

Părintele PALLAI Adalbert Nicolae Iosif a trecut la cele veșnice, joi, 17 august 2023, la vârsta de 74 de ani și în al 51-lea an de preoție.

„Celebrăm această Sfântă și Dumnezeiască Liturghie, oferind-o pentru părintele Adalbert, care a trecut la cele veșnice cu dorul de Dumnezeu, un dor care rămâne nestins în sufletele celor care Îl iubesc”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile în debutul omiliei rostite în seara zilei de vineri, 18 august, la celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești și a Parastasului pentru părintele Adalbert, în biserica ,,Sfântul Nicolae” din Satu Mare. Ierarhul a dus în lumină cuvintele lui Isus către ucenicii lui, relatate în Evanghelia după Ioan, capitolul 14: „Să nu se tulbure inima voastră! Credeți în Dumnezeu și credeți în mine! În casa Tatălui meu sunt multe locuințe. De n-ar fi așa, v-aș fi spus: «Mă duc să vă pregătesc un loc»? Și, după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, voi veni din nou și vă voi lua la mine, pentru ca să fiți și voi acolo unde sunt eu. Și unde mă duc eu, voi știți calea”. „Astfel, ucenicii au rămas mereu cu dorul de cer, știind că Isus este mereu prezent în viața și inima lor…”, a punctat Ierarhul, explicând cum Isus a lăsat în testamentul său, înainte de patimă și moarte, dorința de unitate și comuniune a fiilor lui Dumnezeu. 

Astăzi vei fi cu Mine în rai, îi promite Isus tâlharului răstignit alături de El pe cruce. „Acest astăzi a devenit permanent, un prezent continuu în memoria celor care cred în Isus. Acest astăzi ne însoțește și pe noi și în acest moment, este adresat părintelui Adalbert… Este momentul trecerii lui în veșnicie, în Casa Tatălui, acolo unde sunt multe lăcașuri”, a afirmat PS Vasile.

„Eparhia noastră a pierdut un preot, dumneavoastră ați pierdut păstorul comunității”, sunt cuvintele cu care Preasfinția Sa s-a adresat comunității parohiale ,,Sfântul Nicolae” din Satu Mare, relatând vremurile dificile în care parohul lor, în urmă cu 50 de ani, a ales să devină preot greco-catolic clandestin, curajul cu care a slujit și a educat o familie care a dat Bisericii un alt preot, fiul părintelui, Pallai Bela. „Curajul și astăzi este o virtute. Curajul ne face să fim demni și ne deschide căi spre un viitor mai bun”, a punctat Ierarhul. „Îi mulțumim părintelui pentru întreaga lui slujire în Biserică și îl prezentăm prin rugăciunile noastre, milei și iubirii lui Dumnezeu, o iubire mereu profundă și mângâietoare!”.

„Îl înmormântăm pe părintele slujitor al lui Dumnezeu, care a fost tatăl multora și, asemenea  Mariei, care este mama vieții, un preot, un părinte este tatăl oamenilor care trăiesc pe pământ. Îl numim pe preot „tată". Preotul este un om care este numit, nu numai de copiii săi, „tată", ci de toți cei cărora le arată viața. De toți cei cărora le vorbește despre viață, pe care îi ajută să treacă de la moarte la viață”, a afirmat în cadrul omiliei rostite la Slujba de înmormântare celebrată sâmbătă, 19 august, Înalt Preasfinția Sa Fülöp Kocsis, Arhiepiscopul-Mitropolit al Mitropoliei Greco-Catolice de Hajdúdorog. „Preotul cunoaște bine moartea. Pentru preot, moartea nu este ceva de care se teme, pentru că în viața sa, în slujirea sa, o întâlnește de foarte multe ori. De foarte multe ori preotul îi mângâie, de foarte multe ori îi ajută pe cei care sunt pe moarte, să treacă spre viața veșnică. De foarte multe ori el slujește și celebrează sacramentul Maslului, care îl întărește pe muribund pentru ca acesta să poată da răspunsul cel corect în fața scaunului de judecată al lui Isus. Pentru preot, ca și pentru Sfântul Francisc, moartea este o soră. El întâmpină moartea așa cum el însuși urmează să o facă. I-a văzut pe mulți trecând, i-a ajutat să treacă, iar când vine momentul să plece, trebuie să plece și el”, a afirmat ÎPS Fülöp, amintind totodată de faptul că „viața preoțească a părintelui Béla a fost una împlinită”, iar a 50-a aniversare a hirotonirii sale o va celebra în Cer, împreună cu Hristos, Marele Preot.

Părintele a fost condus pe ultimul drum de Înalt Preasfinția Sa Fülöp Kocsis, Arhiepiscopul-Mitropolit al Mitropoliei Greco-Catolice de Hajdúdorog, Preasfinția Sa Jenő Schönberger, Episcop romano-catolic de Satu Mare, dar și numeroși preoți și protopopi, colegi ai părintelui. L-au condus, de asemenea, pe ultimul drum, alături de familie, comunitatea parohială în care a slujit, dar și numeroși credincioși din parohiile din oraș și împrejurimi.

-----

Părintele Adalbert PALLAI s-a născut în Mun. Satu Mare, la data de 7 decembrie 1949.

A fost hirotonit preot în perioada clandestinității, în data de 27.07.1973, de către Preasfințitul Ioan Dragomir, Episcop de Maramureș la acea vreme.

A activat ca preot paroh în parohia de limbă maghiară ,,Sfântul Nicolae” din Satu Mare. Totodată a înființat și activat o perioadă și în parohia ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Satu Mare.

A trecut la cele veșnice, joi, 17 august  2023, la vârsta de 74 de ani și în al 51-lea an de preoție.

Bunul Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Biroul eparhial de presă

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.