Sâmbătă, 27 Aprilie 2024

Hramul Mănăstirii „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației

„Cine vrea să vină după Mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze! (Mc. 8, 34-38). În cuvântul Domnului de astăzi regăsim această chemare continuă a lui Isus, „care face apel, în primul rând, la libertatea și la voința noastră, precum și la dorința noastră de a urma o opțiune”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile Bizău în cuvântul de învățătură rostit la Mănăstirea „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, cu ocazia hramului acesteia, care a fost sărbătorit duminică, 17 septembrie 2023. Sâmbătă, 16 septembrie, în seara precedentă hramului, Surorile Maicii Domnului au organizat la mănăstire un program de rugăciune, care a cuprins Vecernia și Adorație Euharistică. Sfânta Liturghie din ziua sărbătorii a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile, împreună cu părintele protopop de Sighet, Vasile Iusco, părintele capelan Florea Vasile și un sobor de preoți din eparhie.

Ierarhul a explicat credincioșilor prezenți că, la fel ca și în viața de căsătorie, și în viața de credință, alegerea luată la început, de a porni pe un drum, nu poate rămâne neschimbată și statornică dacă nu este cultivată în mod continuu. La fel și ceea ce mărturisim noi, și anume Evanghelia lui Hristos, are nevoie de o „de o alegere ulterioară pentru a o transpune în fapte, în gesturi”. „Isus le spune apostolilor că opțiunea Lui este calea crucii, calea lui Dumnezeu, aceea de a transmite și mesajul, dar și Iubirea lui Dumnezeu. Pentru a putea să întrupeze Iubirea desăvârșită, trebuie să se dăruiască, iar dăruirea Lui totală și continuă Îl duce pe calea crucii, acolo unde întâlnește refuzul oamenilor, sintetizat prin atitudine de nepăsare, de orgoliu, de adevăr al lor”.

„Invitația lui Isus este valabilă și pentru noi astăzi”, a punctat PS Vasile, explicând cum „renunțarea la noi nu este ceva ce putem să spunem că am făcut odată pentru totdeauna, ea se repetă în fiecare context, în fiecare relație, în fiecare zi și în fiecare etapă... Cât timp avem inima deschisă și credința vie, învățăm mereu de la Maica Domnului, care ocrotește comunitatea surorilor de aici, cum opțiunea pentru Iubirea lui Dumnezeu trece prin calea strâmtă a urmării Fiului Ei, prin însoțirea Lui, prin trăirea și transformarea obstacolelor, a neplăcerilor, a suferințelor în iubire”.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ne rugăm împreună în curtea surorilor, că ne însoțește cu harurile Sale și ne invită la a-L urma, dar ne lasă și libertatea de a alege. Mulțumim surorilor, Preasfințitului Vasile pentru însoțire, prezența aici și cuvântul de învățătură și pentru călăuzirea pe drumul credinței, pentru disponibilitatea de a răspunde la toate solicitările și invitațiile surorilor”, a afirmat la final părintele Florea Vasile, care a mulțumit, de asemenea, părinților protopopi și preoți prezenți, surorilor din alte comunități CMD și din alte congregații, reprezentanților autorităților locale, corului și tuturor credincioșilor prezenți la sărbătoare.  

Biroul eparhial de presă

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.